Alertă ANM: România va fi lovită de un val de furtuni. Temperaturile caniculare se vor resimți și în luna august

0

Canicula nu ne părăsește nici în luna august. Deși vremea va suferi schimbări semnificative, temperaturile vor urma să crească în perioada următoare.

Temperaturile continuă să crească și în luna august, fiind totodată prezente și fenomene meteorologice extreme, după cum informează directorul ANM, Elena Mateescu. Totodată, aceasta lansează un semnal de alarmă pentru a-i avertiza pe români.

Cum va fi vremea în luna august?
Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu a făcut precizări despre cum va fi vremea în luna august, ultima lună din această vară. Potrivit acesteia, canicula va lovi la începutul săptămânii viitoare vestul și sudul țării. Totodată, a mai explicat că zilele cu temperaturi toride care întâlnesc umezeala duc la formarea unor furtuni puternice, iar aceste fenomene se preconizează că vor avea loc până la sfârșitul verii.

”Valul de căldură deja persistent din ultimele săptămâni va fi de interes cel puțin până la 20 – 23 august. La începutul săptămânii ne așteptăm ca valul de căldură să se intensifice în partea de vest și sud a țării, cu valori de peste 37, 38 de grade Celsius.

Această masă de aer mai cald acumulată de peste zi, în apropiere cu gradul mare de umezeală, determină formarea furtunilor de intensitate mare la nivel local”, a declarat directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Avertizare ANM: România, lovită de un val de furtuni
Aceasta a mai precizat faptul că până la finalul verii, România va fi lovită de furtuni, vijelii, dar și de grindină, adăugând că la fel ca și în alte țări, și România va rămâne în istoria măsurătorilor meteorologice ca fiind o vară a extremelor.

„Vor mai fi de interes până la sfârșitul verii astfel de fenomene (furtuni, vijelii, grindină – n.r.), astfel încât vara lui 2021 să fie o confirmare că și în România a fost o vară a extremelor meteo”, a conchis Elena Mateescu.

Directorul ANM a mai spus că vremea se va menține călduroasă până la data de 20 august, urmând ca mai apoi, țara noastră să se confrunte cu prioade de instabilitate atmosferică.

”Vremea va rămâne călduroasă, caniculară în special în vest. Până în 20 august ar urma să țină această perioadă caniculară. Vor urma și perioade de instabilitate atmosferică, mai ales în zonele montane”, a mai adăugat Elena Mateescu.

În același timp, directoarea ANM a mai spus că prima decadă a lunii august a fost cea mai călduroasă din ultimii 60 de ani.