Angela Merkel: Nu avem informații că Rusia a avut vreo legătură cu incidentul din Belarus

0

Cancelarul german Angela Merkel spune că „nu e clar” încă rolul Rusiei în deturnarea avionului comercial de către Belarus pentru arestarea unui jurnalist opozant regimului Lukașenko.

Cancelarul Angela Merkel a declarat marți, în cadrul summit-ului UE de la Bruxelles, că rămân întrebări cu privire la rolul Rusiei în aterizarea forțată a avionului în Belarus, informează Deutsche Welle. Ea a mai spus că
videoclip care îl prezenta pe disidentul arestat Roman Protasevich a dat naștere unor îngrijorări în Consiliul European.

Angela Merkel: Voi discuta cu Putin despre incidentul din Belarus
Angela Merkel a declarat că o conexiune a incidentului din Belarus cu Kremlinul a fost discutată la summit-ul UE. „Am atins problema dacă Rusia are vreo legătură cu aceasta”, a spus Merkel după summit.

” Nu

am avut nicio concluzie fermă cu privire la rolul Rusiei”, a spus ea. Cancelarul a precizat că va ridica problema la o viitoare întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin. Merkel a descris anterior ca fiind „complet neverosimilă” afirmația Belarusului conform căreia a existat o amenințare cu bombă la bordul avionului.

” Dacă voi vorbi cu preşedintele rus (Vladimir Putin), voi pune pe masă acest subiect, dar acum nu putem face supoziţii”, a
completat Merkel.

Șefa guvernului german i-a cerut din nou preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko eliberarea lui Protasevici şi a prietenei acestuia, Sofía Sapega, cei doi fiind arestaţi după ce avionul cu care călătoreau de la Atena la Vilnius a fost obligat de autorităţile belaruse să aterizeze, sub pretextul unei ameninţări cu bombă.

Ce spun liderii UE despre relația cu Rusia
Angela Merkel a mai menţionat că discuţia pe care au avut-o la acest summit liderii europeni despre relaţiile cu Rusia ”a fost independentă” de sancţiunile convenite împotriva Belarusului, sancţiuni ce prevăd interdicţia accesului companiilor aeriene ale acestei ţări în spaţiul aerian al UE.

”Interesele noastre europene le putem expune mai bine printr-o conversaţie cu preşedintele rus decât dacă acest lucru îl face preşedintele american” Joe Biden, a argumentat Merkel în respectiva discuţie de la summit, potrivit agenţiei spaniole de presă.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat marţi la Bruxelles, la finalul summitului european, că UE are ”nevoie să-şi reîncadreze foarte profund” relaţia sa cu Moscova, întrucât ”politica de sancţiuni” împotriva Rusiei, la fel ca şi împotriva Belarusului, şi-a atins limitele, transmite Agerpres.

Macron a apreciat că UE nu mai trebuie să fie ”doar reactivă”, ci ”să-şi definească o strategie pe termen scurt, mediu şi lung”. ”Politica sancţiunilor progresive în funcţie de situaţie nu mai este o politică eficace”, a constatat preşedintele francez.
Pe de altă parte, el a sugerat invitarea opoziţiei belaruse la summitul G7 care se va desfăşura luna viitoare în Marea Britanie, dacă această ţară este de acord. Însă un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra a declarat, potrivit Reuters, că deocamdată nu există astfel de planuri, dar participanţii la summit vor lua în discuţie ”comportamentul nesăbuit şi periculos al Belarusului”, referire la forţarea unui avion să aterizeze duminică pentru a aresta un opozant al regimului de la Minsk.

Ce rezoluție a luat Consiliul European cu privire la Rusia
Liderii UE au desfășurat o dezbatere strategică privind Rusia, potrivit unui comunicat oficial după reuniunea extraordinară din zilele de 24-25 mai. Aceștia au condamnat activitățile ilegale, provocatoare și perturbatoare rusești împotriva UE, a statelor sale membre și a altor părți. Liderii au reafirmat unitatea și solidaritatea UE în fața unor astfel de acțiuni, precum și sprijinul acesteia pentru partenerii estici. De asemenea, aceștia și-au exprimat solidaritatea cu Republica Cehă și au sprijinit răspunsul acesteia.

Consiliul European și-a reafirmat angajamentul față de cele cinci principii care ghidează politica UE față de Rusia:

punerea în aplicare deplină a acordurilor de la Minsk
consolidarea relațiilor cu țările Parteneriatului estic
consolidarea rezilienței UE în domenii precum securitatea energetică, amenințările hibride și comunicarea strategică
cooperarea selectivă cu Rusia cu privire la chestiuni în care există un interes clar al UE
sprijinirea contactelor interpersonale
Liderii au invitat Înaltul Reprezentant și Comisia să prezinte un raport cuprinzând opțiuni de politică privind relațiile UE-Rusia, în conformitate cu aceste principii, înaintea reuniunii Consiliului European din iunie 2021.