ANM a facut anuntul: Cum va fi vremea in urmatoarele zile

0

ANM a emis prognoza meteo pentru urmatoarele saptamani. In intervalul 2 – 15 august vor fi perioade in care regimul termic va deveni mai normal, cu temperaturi maxime ce vor scadea pana spre 26 de grade Celsius in majoritatea regiunilor.

Prognoza meteo pe regiuni:
Prognoza meteo Banat
In Banat, regimul termic se va pondera fata de intervalul anterior, astfel ca temperaturile maxime vor fi in medie de 30 – 32 de grade, chiar mai scazute in perioada 5 – 7 august, cand se vor inregistra in general 25 – 28 de grade. Valorile nocturne vor oscila in general in ecartul 16 – 19 grade.
In perioada 8 – 9 august se estimeaza o vreme mai calduroasa, cu temperaturi la amiaza de 32 – 34 de grade, zilele ulterioare urmand a fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel normal in a doua decada a lunii august.

In intervalul 5 – 6 august va ploua pe arii extinse si local in cantitati mai insemnate, iar in restul perioadei de referinta se vor semnala local fenomene asociate instabilitatii atmosferice, cu probabilitate mai mare dupa data de 11 august.

Prognoza meteo Crisana
In regiunea Crisanei, fata de saptamanile anterioare, regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai ponderate, cu maxime diurne, in medie, de 26 – 30 de grade, chiar mai scazute in zilele de 5 si 6 august cand va fi o vreme relativ racoroasa, dar si mai ridicate, local de peste 30 de grade, in 4, respectiv 9 si 10 august.

Ulterior este estimat un ecart de temperatura apropiat de normalul calendaristic (26 – 29 de grade). Minimele termice vor avea usoare oscilatii, dar in majoritatea noptilor se vor incadra in medie intre 16 si 19 grade. Ploile vor fi frecvente si in general insemnate cantitativ in zilele de 5 si 6 august.

In restul perioadei de referinta se vor semnala local fenomene asociate instabilitatii atmosferice, cu probabilitate mai mare dupa data de 10 august.

Prognoza meteo Transilvania
In Transilvania, din data de 3 august, temperaturile vor fi semnificativ mai scazute fata de perioada anterioara (cu maxime de 26 – 31 de grade, mediat regional), iar zilele de 6 si 7 august vor fi caracterizate de o vreme local chiar racoroasa, cu o medie a valorilor diurne de 23 – 26 de grade. In acest interval, temperaturile nocturne se vor situa in marea lor majoritate intre 12 si 16 grade.

Zilele de 8, 9 si 10 august vor fi caracterizate de o vreme mai calduroasa, local cu valori diurne de peste 30 de grade. Pana la sfarsitul intervalului, este estimat un regim termic in limite normale pentru a doua decada a lunii august.

In zilele de 5 si 6 august ploile vor fi frecvente si posibil insemnate cantitativ, iar in restul perioadei de referinta se vor semnala local fenomene asociate instabilitatii atmosferice, cu probabilitate mai mare in 2 si 3 august si dupa data de 11 august.

Prognoza meteo Maramures
In Maramures, temperatura aerului va avea valori mai ponderate decat in saptamanile anterioare, cu maxime in medie de 26 – 30 de grade, iar in zilele de 6 si 7 august vremea va fi local chiar racoroasa, cu 22 – 25 de grade in orele dupa-amiezii. In aceasta perioada minimele nocturne, in marea lor majoritate, se vor incadra intre 12 si 15 grade.

O incalzire a vremii este estimata pentru intervalul 8 – 10 august cand vor fi si valori de peste 30 grade in vestul regiunii, urmand ca, pana la finalul celor doua saptamani de prognoza, sa se inregistreze temperaturi in jurul celor climatologic specifice.

In zilele de 5 si 6 august ploile vor fi frecvente si posibil mai insemnate cantitativ, iar in restul perioadei de referinta se vor semnala local fenomene asociate instabilitatii atmosferice, cu probabilitate mai mare in 2 august si dupa data de 10 august.

Prognoza meteo Moldova
In Moldova, din data de 3 august, temperaturile vor fi semnificativ mai scazute fata de perioada anterioara, cu maxime, in medie, de 25 – 30 de grade, iar in jurul datei de 7 august in nordul regiunii vremea va deveni relativ racoroasa.

Valori de 32 – 33 de grade, caracterizand o vreme calduroasa, se vor inregistra in unele dupa-amiezi doar in sudul regiunii. In tot acest interval, temperaturile minime se vor situa in marea lor majoritate intre 14 si 19 grade, posibil mai mici in diminetile de 8 si 9 august.

Va ploua pe arii mai extinse in perioada 4 – 6 august si cu caracter local in 3 si 7 august, determinand un regim pluviometric apropiat de cel normal pentru prima saptamana a lunii august. Probabilitatea pentru manifestari de instabilitate atmosferica va fi in crestere si dupa data de 12 august.

Prognoza meteo Dobrogea
In Dobrogea, vremea va fi in general calduroasa in partea continentala a regiunii, insa temperaturile diurne vor atinge doar izolat 33 – 34 de grade in zilele de 3, 5 si posibil pe 10 august.

Pe litoral vremea va fi agreabila, cu maxime termice de 28 – 29 de grade in cea mai mare parte a intervalului. Minimele termice ale perioadei de referinta se vor incadra intr-un ecart mediu de 18 – 21 de grade. Regimul pluviometric va fi deficitar in mare parte a intervalului celor doua saptamani.

Ploi pe spatii mai extinse vor fi doar in perioada 5 – 6 august, iar in restul timpului pe arii restranse vor fi manifestari asociate instabilitatii atmosferice, cu probabilitate mai mare in 4 august si perioada 11 – 13 august.

Prognoza meteo Muntenia
In Muntenia, din 3 august, valorile termice vor fi semnificativ mai mici decat in precedentele zile, in interval mentinandu-se totusi o vreme in general calduroasa, cu maxime in medie de 30 – 33 de grade; canicula va afecta doar sudul si sud-vestul regiunii, unde se vor atinge, in perioada 3 – 5 august si posibil in zilele de 9 si 10 august, valori in jurul a 35 de grade.

In zilele de 6 si 7 august sunt estimate valori ale temperaturii aerului agreabile, cele diurne in marea lor majoritate intre 26 si 29 de grade, iar cele nocturne intre 13 si 17 grade. Pe perioada celor doua saptamani, regimul pluviometric va fi in general deficitar, ploi pe arii mai extinse urmand a fi doar in perioada 5 – 6 august.

Fenomene asociate instabilitatii atmosferice (izolat posibil si averse torentiale) se vor semnala in restul intervalului doar pe arii restranse si cu precadere dupa data de 11 august.

Prognoza meteo Oltenia
In Oltenia, scaderea de temperatura ce se va produce din data de 3 august va determina valori termice semnificativ mai mici decat in perioada anterioara, vremea calduroasa (cu maxime de 30 – 34 de grade) mentinandu-se totusi in mare parte a regiunii in majoritatea zilelor, insa canicula va afecta doar sudul, unde se vor atinge in zilele de 4, 9 si 10 august valori de 35 – 36 de grade.

Mediat regional, minimele nocturne vor fi de 17 – 21 de grade, iar in zilele de 6 si 7 august sunt estimate valori ale temperaturii aerului agreabile, cele diurne in marea lor majoritate intre 26 si 30 de grade, iar cele nocturne intre 14 si 18 grade.

In ansamblu, cele doua saptamani de prognoza vor fi caracterizate de un regim pluviometric in general deficitar. Ploi pe arii mai extinse, moderate cantitativ, se vor semnala doar in zilele de 5 si 6 august.

Fenomene asociate instabilitatii atmosferice vor fi in restul intervalului numai pe arii restranse si cu precadere in intervalul 11 – 13 august.

Prognoza meteo la munte
La munte, incepand de marti, 3 august, scaderea temperaturii aerului se va resimti in toata zona montana, dar vremea se va mentine totusi normal de calda pentru prima jumatate a lunii august in majoritatea zilelor, cu maxime de 20 – 26 de grade si minime de 11 – 17 grade, cu valori mai mici la altitudini de peste 1.600 de metri.

O vreme mai racoroasa va fi in perioada 6 – 7 august. Aversele de ploaie vor fi mai frecvente si pe alocuri mai insemnate cantitativ in perioada 5 – 7 august, iar in celelalte zile fenomene asociate instabilitatii atmosferice se vor semnala local si temporar.