Anul Nou bisericesc. Cele mai importante tradiții de azi, 1 septembrie

0

Tradiția spune că la data de 1 septembrie, prima zi de toamnă, începe anul nou bisericesc, spre deosebire de anul calendaristic, ce are începutul la 1 ianuarie. Cu această ocazie, românii țin cont de o serie de tradiții și obiceiuri, pe care le respectă an de an pentru a le merge bine.

Tradiții 1 septembrie

Spre deosebire de Anul Nou civil, care începe pe 1 ianuarie, Anul Nou bisericesc începe pe data de 1 septembrie și se încheie pe data de 31 august. Anul Nou are loc în acest moment, deoarece este în jurul perioadei în care are loc recolta, lucru privit ca un nou început.

Tradiția spune că, în data de 1 septembrie, Mântuitorul Iisus Hristos și-a început viața publică. A fost momentul în care a intrat în Sinagogă, unde a citit cuvintele Prorocului Isaia. De acum se spune că se schimbă și vremea și toamna își intră cu adevărat în drepturi și temperaturile scad considerabil.

Anul liturgic se împarte în trei perioade.

  • Perioada Triodului (perioada prepascală)
  • Perioada Penticostarului (perioada pascală)
  • Perioada Octoihului (perioada postpascală.

În popor se spune că așa cum va fi vreme pe 1 septembrie, va fi și în restul anului. Dacă azi vom avea o vreme rea, se pare că nici restul zilelor nu vor fi mai bune din acest punct de vedere.

În cazul în care ploua în dimineața zilei de 1 septembrie, atunci și primăvara va fi una ploioasă, spre bucuria agricultorilor Dacă cerul este înnorat în prima zi de toamna, atunci așa va fi și vremea din restul anotimpului. Însă, dacă vremea va fi însorită, se pare că vom avea din nou o vară toridă.

Ce facem la început de an bisericesc

Începutul anului nou bisericesc coincide și cu prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul, unul dintre cei mai puternici din calendarul ortodox. Acesta și-a petrecut cea mai mare parte a vieții rugându-se pe un stâlp de 18 metri, construit chiar de el, supus arșiței și ploii, în timp ce s-a hrănit doar cu linte și apa.Se spune că acest sfânt ține pe umerii săi stâlpii pământului, stăpânește vânturile și cutremurele, ajută la prognosticul vremii și sporește rodul toamnei. Tradiția populară spune că nu este bine să faci treburi în casă astăzi, pentru că altfel vei fi lovit de vreme foarte rea, care îți va afecta locuința.Mai mult, nu e bine să muncești nici în curte, pentru că vei fi pedepsit de marele sfânt, pentru că nu i-ai respectat ziua cuvenită.

Spune ce crezi