Anunțul momentului pentru părinți! Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor? Florin Cîțu: „Am un gust amar”

0

Florin Cîțu a dezvăluit ce a decis Guvernul cu privire la mărirea alocațiilor pentru copii.

Premierul Florin Cîțu a explicat că Guvernul nu a luat nicio decizie clară privind majorarea alocațiilor copiilor. Comisia de Muncă din Camera Deputaților are în vedere o singură mărire a alocațiilor, care ar urma să aibă loc de la 1 ianuarie 2022, în timp ce Parlamentul are o total altă viziune asupra acestui subiect.

Încurcătură în Guvern. Florin Cîțu: Am un gust amar
Florin Cîțu, prim-ministrul României, s-a arătat extrem de dezamăgit de conflictele care sunt între autoritățile politice cu privire la creșterea alocațiilor copiilor. Florin Cîțu spune c[ Parlamentul nu și-a făcut treaba.

„În primul rând, am un gust amar pentru că suntem aici şi discutăm despre alocaţii în acest moment, pentru că Parlamentul nu şi-a făcut treaba, a fost un proiect de lege sau un amendament care a fost trecut la Senat în iarnă. Parlamentul putea să ia o decizie clară până acum în ce direcţie vrea să meargă.

Noi am avut o decizie în coaliţie că vor creşte doar anul acesta alocaţiile. Dacă Parlamentul voia să ia o altă decizie, trebuia să rezolve. Noi vorbim astăzi de alocaţii, din nou, pentru că Guvernul este nevoit să dea ordonanţă de urgenţă care să respecte decizia coaliţiei din decembrie – că anul acesta va fi o singură creştere a alocaţiilor. Deci, de asta suntem din nou aici, de aceea vorbim din nou”, a declarat Florin Cîţu.

Cum cresc alocațiile
Premierul Florin Cîțu a explicat că majorarea alocațiilor este un lucru imposibil. Joi, 23 iunie, urmează să fie aprobată noua ordonanță de urgență care stabilește creșterea alocațiilor cu 20% de la 1 ianuarie 2022, de la suma de 214 lei la suma de 243 lei.

„Dar, repet, este ceea ce avem acum.

Coaliţia, până în decembrie, poate să ia mai multe decizii, care pot să vină chiar cu formula care să înceapă de la 1 ianuarie 2022, dar în acest moment avem o decizie care arată o creştere de 20% faţă de momentul în care au început aceste creşteri ale alocaţiilor care ducea la o dublare.

Noi, anul trecut, am modificat legea şi am spus că vor fi 5 paşi ale creşterii alocaţiilor, suntem, cred, la al doilea pas, deci înseamnă 20% faţă de iniţial.

În şedinţa de Guvern nu este cu indexarea cu rata inflaţiei, nu poţi să ai şi 20% şi rata inflaţiei. Deci ori găsim o formulă în care avem un indicator care este legat de creşterea economică plus inflaţie plus un venit minim sau ceva de genul acesta, ori avem o creştere din aceasta care le include pe toate”, a explicat Florin Cîțu.

Șeful Guvernului a transmis că se are în vedere transparența creșterii alocațiilor și pensiilor românilor. Anual, se va comunica procentul în care vor avea loc măririle sumelor de bani pentru minori și vârstnici, potrivit noilor proiecte pe care le au în vedere guvernanții, potrivit evz.ro.

„Vom avea un calendar transparent de creştere. Pe mine mă interesează ca în toate cazurile şi la pensii, şi la salarii, şi la alocaţii… alocaţiile să fie legate, de exemplu, de dinamica anuală, deci să crească în fiecare an transparent, părinţii să ştie exact cu cât, să fie legat şi de creştere economică, adică dacă avem o creştere economică sănătoasă, puternică, să beneficieze şi părinţii de aceasta. (…) S-ar putea să fie ceva de genul acesta, dar încă nu avem o formulă clară.

Există o propunere din partea UDMR, de exemplu, unde alocaţia să fie legată de venitul familiei. Dacă o familie are trei copii, de exemplu, pentru a susţine şi al patrulea sau al treilea copil, să fie deductibilitate din venitul familiei, impozitul pe venit. Deci sunt mai multe formule. Ceea ce este clar ce vrem să facem este să creăm acest mod transparent, ca oamenii să ştie în fiecare an, la 1 ianuarie, cresc alocaţii, pensii, salarii, salariul minim, cu rata x”, a mai spus Florin Cîţu.