Avertizare METEO de ultimă oră! Cod portocaliu de ploi torenţiale, vijelii şi grindină în 13 judeţe

0

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină, începând de astăzi după-amiază în judeţele Bacău, Vrancea, Vaslui, Galaţi, Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea şi în zona de munte a judeţelor Suceava, Neamţ şi Argeş, iar restul județelor vor fi sub Cod galben.

Meteorlogii anunță că de sâmbătă seară, vor rămâne sub Cod portocaliu judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău, si
totodată vor fi mai putine zone cu avertizare de Cod galben.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat atentionarea de Cod galben de ploi însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică, de sâmbătă în intervalul 10.00 şi 23.00
„În intervalul menţionat, în jumătatea de est a ţării va ploua însemnat cantitativ şi vor fi pe alocuri şi manifestări de instabilitate atmosferică. În vestul Transilvaniei şi al Munteniei, în cea mai mare parte a Olteniei şi local în Banat şi zona de munte a Crişanei, după-amiaza şi seara, vor fi perioade

cu instabilitate atmosferică accentuată, averse torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii şi grindină”, au anunțat meteorologii.

Cantităţile de apă vor depăşi 20-30 litri/ metru pătrat şi pe arii restrânse 40-50 litri/ metru pătrat.

În intervalul 12.00
şi 23.00, va fi intra în vigoare un Cod portocaliu de ploi abundente şi instabilitate atmosferică accentuată.

Potrivit meteorologilor, în judeţele Bacău, Vrancea, Vaslui, Galaţi, Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea şi în zona de munte a judeţelor Suceava, Neamţ şi Argeş va ploua abundent. În judeţele Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, pe arii restrânse vijelii şi căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 40-50 litri/ metru pătrat şi izolat 60-80 litri/ metru pătrat.

Ploi torențiale vor exista și pe spaţii mai mici, şi în restul județelor din Muntenia şi Moldova.

Meteorologii au mai anunțat o altă avertizare de Cod galben care va fi valabilă de sâmbătă, de la ora 23:00, până duminică, la aceeași oră
„În intervalul menţionat în Dobrogea, Moldova, estul Transilvaniei şi nordul Olteniei şi local în Muntenia, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali va ploua însemnat cantitativ şi vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică. Aversele vor avea şi caracter torenţial, pe alocuri vor fi însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20-30 litri/ metru pătrat şi pe arii restrânse 40-50 litri/ metru pătrat”, potrivit ANM.
ANM a mai trasnmis că vremea se va fi în general instabilă şi la începutul săptămânii viitoare, mai ales în zonele montane.

Astfel, de sâmbătă, de la ora 23.00, până duminică, la aceeaşi oră, va fi valabil un alt Cod portocaliu. În judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău va ploua torențial şi se vor acumula cantităţi de apă de 40-50 litri/ metru pătrat şi izolat 60-70 litri/ metru pătrat.

Spune ce crezi