Calendar ortodox 19 august 2021. Este prăznuit Sfântul căruia mulți români îi poartă numele

0

Data de 19 august este una extrem de importantă, conform calendarului ortodox. Ziua de joi este zi de sărbătoare pentru credincioși. Aceasta este marcată în calendar, fiind rememorat un sfânt important, căruia mulți români îi poartă numele. Mai exact, îl sărbătorim cu rugăciune pe Sfântul Mucenic Andrei Stratilat.

Sfântul Andrei, 19 august

Sfântul Andrei a fost ofiţer în armata imperială a Romei. El nu este la fel de cunoscut ca alţi sfinţi din calendarul creştin-ortodox, dar a fost foarte iubit de Dumnezeu pentru iubirea sa față de El. Drept răsplată pentru dedicarea lui, i-a dăruit puterea de a face minuni.

Acesta a avut un rol important în religia noastră. Sfântul Andrei Stratilat a fost ofițer în armata imperială a Romei, în vremea împăratului Maximian. A fost ridicat la rangul de „Stratilat”, adică de general, pentru că a dovedit că este un bun luptător. La un moment dat, a fost nevoit să recunoască religia sa, pentru că alții l-au demascat.

Pentru că era respectat, a fost eliberat din temniță. Aflând atunci că vor să-l ucidă, și-a luat armata și formată din militari de elită și a pornit spre Tarsul Ciliciei, unde cu toții au primit Sfântul Botez. Când s-a aflat de cele făcute, armata dușmanilor au năvălit asupra lor și i-au decapitat pe toți. Nimeni nu s-a opus, nici măcar Sfântul Andrei, pentru că s-au mândrit că mor din dragoste pentru Hristos.

Rugăciune către Sfântul Andrei

Se spune că oricine se roagă la Sfânt va avea parte de reușite. Mai ales celor care îi poartă numele, el le îndeplinește orice dorință, indiferent de cât de grea ar fi. Rostește această rugăciune ori de câte ori simți nevoia.

Mărirea cea pământească ai lăsat şi Cereasca Împărăţie ai moştenit; sângele picurându-ţi, ca şi cu o cunună de piatră nestricată, prea minunat te-ai împodobit; şi către Hristos ai venit cu sobor răbdător de patimi, cu ceata îngerilor în Lumina Cea Neînserată; şi pe Hristos, Soarele Cel Neapus, ai aflat, Sfinte Andrei Stratilat. Aceluia roagă-te pururea, cu cei împreună cu tine purtători de chinuri, să mântuiască sufletele noastre.