Calendar ortodox 24 aprilie 2022. Ce este interzis în prima zi de Paște

0

La data de 24 aprilie este sărbătorit Paștele, conform calendarului ortodox. Învierea este o sărbătoare mare, fără dată fixă, care și anul acesta vine cu o mulțime de tradiții și obiceiuri importante. Românii trebuie să le respecte pentru a fi feriți de ghinion și pentru a se asigura că primesc sărbătoarea așa cum se cuvine.

Totul despre marea zi a Învierii
De Paște, credincioșii sărbătoresc Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. După trei zile de chin, în care a fost bătut, umilit, ulterior, a fost ucis pentru poporul său, pentru păcatele acestuia. A Înviat apoi și toată suflarea a rămas uimită de această minune.

Cele mai multe tradiții și obiceiuri ale zilei de Paște semnifică bucurie, lumină și respect față de Domnul. La miezul nopții se ia Lumina Sfântă, care va fi aprinsă apoi în casă și la mormintele celor dragi. Spre dimineață, oamenii merg la biserică și iau Paște, după care ciocnesc ouă roșii. Cojile se păstrează în casă și se spune că aduc noroc.

Dacă prima persoană care îţi intră în casă este bărbat, vei avea noroc tot anul, spune tradiția populară. Se spune că nu ai voie să te cerți cu nimeni azi, iar ușa trebuie să fie mereu deschisă în această zi și invitații să fie primiți cu drag. O casă plină de oameni de Paște înseamnă belșug și mult noroc.

Tradițiile primei zile de Paște
Un alt obicei al zilei de Paște, care se respectă cu precădere la sate, este acela de a pune brazde de iarbă verde la intrarea în casă, după întoarcerea de la biserică. Fiecare membru al familiei calcă pe iarbă pentru a fi sănătos, voios și plin de viață.

Mai există o tradiție care spune că primul ou ciocnit de Paște 2022 ar trebui împărțit cu toți cei din familie pentru a avea parte de noroc, sănătate, belșug, dar și pentru a rămâne mereu împreună. Cel care sparge primul oul va fi cel mai norocos din an.