Calendar ortodox 28 aprilie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră în Joia Albă. Ce este interzis să faci

0

Calendar ortodox 28 aprilie 2022. Credincioșii ortodocși îi cinstesc astăzi pe Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru. Este sărbătoare marcată în calendar cu o cruce roșie, în Ajunul Izvorului Tămăduirii. Totodată, astăzi este Joia Albă, prima zi de joi de după sărbătoarea Paștelui.

Sfinții zilei în Calendarul Ortodox de joi, 28 aprilie 2022
Sfinții Iason și Sosipatru au făcut parte din cei Șaptezeci de Apostoli ai Mântuitorului. Despre Sfinții Apostoli lason și Sosipatru aflăm din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel, unde acesta îi numește de un neam cu el.

Biserica Ortodoxă anunță astăzi sărbătoare cu cruce neagră. Tot în această zi, 28 aprilie, în fiecare an se face pomenirea Sfinților Mucenici Dada, Maxim și Cvintilian, a Sfintei Mucenițe Cherchira, a Sfinților Mucenici Zinon și Vitalie, a Sfântului Mucenic Eusebie și a Sfinților Apostoli Onisifor și Evod.

Troparul Sfinţilor Apostoli Iason şi Sosipatru
Glasul 3

Sfinţilor Apostoli rugaţi pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinţilor Apostoli Iason şi Sosipatru
Glasul 6

Chipul cel scris de mână…
Luminându-vă cu dogmele Apostolului Pavel, v-aţi făcut luminători lumii, de trei ori fericiţilor, că pururea luminaţi lumea cu minuni, Sfinte Apostole Iason, izvorul tămăduirilor şi Sfinte Apostole Sosipatru, lauda mucenicilor lui Hristos, Apostoli de Dumnezeu purtători, ocrotitori ai celor din nevoi, rugaţi-vă lui Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Tradiții și obiceiuri în Joia Albă
Prima zi de joi de după sărbătoarea Paștelui se mai numește Joia Albă din Săptămâna Luminată, sau Joia Rea. Se spune, din popor, că această zi poate aduce ghinion pentru tot restul anului. În unele zone din țară, astăzi se practică un ritual al morților.

Se spune că cine lucrează câmpul în Joia Albă vor atrage ghinionul asupra culturilor și asupra casei lor. Tot din popor se spune că cei care spală rufe, calcă au cos, își vor pierde averea și bunurile.

În Joia Albă sunt interzise călătoriile. Cei care nu respectă asta și pleacă la drum riscă să se rătăcească și să nu ajungă la destinație. În această zi se pot rezolva toate conflictele familiale, iar rromii sărbătoresc Paștele țigănesc.