CALENDAR ORTODOX 7 SEPTEMBRIE. Ce sfânt sărbătorim astăzi

0

În fiecare an, pe 7 septembrie, îi sărbătorim pe Sfântul Mucenic Sozont şi Cuvioşii Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX. CRUCE NEAGRĂ. Sărbătoare 7 septembrie 2021- Sfântul Cuvios Simeon
Sfântul Cuvios Simeon s-a ascuns împreună cu doi ucenici în anul 1432 în pustietate. Acesta a construit o biserică în cinstea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Din cauza invaziei otomane, Cuviosul Simeon este nevoit să plece în Transilvania. Rămâne la Mănăstirea Casiva, unde va avea loc și decesul acestuia (în anul 1476).

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX. CRUCE NEAGRĂ. Sărbătoare 7 septembrie 2021- Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați
Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângăraţi făcea parte din obştea de la Pângăraţi. Acesta ajunge să fie conducătorul obştei mănăstirii, lucru pe care l-a făcut timp de 56 de ani. După ce a făcut o descoperire de la Dumnezeu, domnitorul Alexandru Lapusneanu construiește la Pângăraţi o nouă biserică pentru a o înlocui pe cea veche, din lemn, care a fost arsă de către turci.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX. CRUCE NEAGRĂ. Sărbătoare 7 septembrie 2021- Sfântul Mucenic Sozont

Sfântul Mucenic Sozont a fost un păstor de oi şi a devenit demn pentru a fi mucenicul lui Hristos. Atunci când trăia, a existat la Pompeiopolis (în Cilicia) un „zeu” din aur şi argint, la care se închinau păcătoșii.

Sfântul Mucenic Sozont a intrat în cetatea în care se afla acest „zeu”, i-a distrus brațul, l-a făcut bucăţi şi a împărţit-o săracilor.

Pentru a-i scăpa pe nevinovaţi de la arestarea pe nedrept, Sfântul Mucenic Sozont s-a predat magistratului și a recunoscut că este creştin şi că el a tăiat brațul „zeului”. După ce a fost supus la multe chinuri, Sfântul Mucenic Sozont a fost aruncat în foc, ars de viu.

În acest fel, Sfântul Mucenic Sozont şi-a lăsat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Spune ce crezi