Calendar ortodox iunie 2021: Când sunt Moșii de vară și Rusaliile?

0

Calendar ortodox iunie 2021. Două sărbători importante sunt luna aceasta. Vorbim despre Moșii de Vară și Rusaliile. Iată mai jos pe ce date pică aceste mari sărbători.

Calendar ortodox iunie 2021. Tot ce trebuie să știi despre cele mai importante sărbători ale lunii iunie 2021.
Când pică Rusaliile 2021 și Moșii de vară 2021.

Calendar ortodox iunie 2021. Pe ce dată pică Rusaliile
An de an, Rusaliile sunt prăznuite la fix 50 de zile după Paște. Este o sărbătoare foarte mare în calendarul creștin ortodox. Anul acesta pică în datele de 20 și 21 iunie, duminică și luni.

Aceste două zile sunt libere legale.

Conform prevederilor din Codul Muncii, zilele libere de Rusalii sunt acordate în funcție de datele în care vor fi sărbătorite de fiecare cult religios.

Moșii de vară 2021. Când sunt în calendarul ortodox
O altă sărbătoare extrem de importantă este ziua în care se sărbătoresc Moșii de vară. Anul acesta este sâmbătă, 19 iunie 2021. La praznicul Moșilor de vară, în toate lăcașurile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire a tuturor celor trecuți la viața veșnică.

Cu această ocazie, credincioșii împart tot felul de bucate specifice sărbătorii: colivă, colaci, orez cu lapte, păsat, cireșe.

Rugăciune de Rusalii 2021
„Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Slavă Tatălui, a Fiului, a Sfântului Duh, Amin”, este una dintre cele mai puternice rugăciuni.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a
lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase. Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi.
Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci. Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!

Spune ce crezi