Când trece România la moneda euro. Florin Cîțu: „Poate în 2026”

0

Bulgaria, una dintre cele mai sărace ţări din UE, a anunțat că va trece la moneda euro în 2024, iar premierul Florin Cîțu, întrebat când va face și România acest pas, a afirmat vineri că preferă „întâi să facem reforma economiei și apoi să intrăm” în zona Euro.

„Bulgaria are un consiliu monetar de ani buni, ceea ce înseamnă că are o monedă stabilă, legată deja de euro. Apoi, trebuie să facem o analiză. Voi avea o discuție cu Banca Națională, să vedem care sunt beneficiile. Și sunt beneficii să intri în zona Euro, dar care sunt riscurile să intri în zona Euro cu o economie care nu este foarte pregătită”, a afirmat Florin Cîțu, aflat la Râmnicu Vâlcea, unde au loc alegeri la nivelul Organizației Vâlcea a PNL.

Premierul Cîțu a mai spus că „am văzut țări precum Grecia care au suferit în criza din 2012, pentru că nu avea o economie deja reformată”, iar din acest motiv România nu trebuie să se grăbească.

„Trebuie să fim foarte atenți când facem acest pas. Întâi să facem reforma economiei, din punctul meu de vedere, și apoi să intrăm. Aici este bine să avem o discuție între specialiști”, a adăugat el.

Florin Cîțu spnune că poate fi mai devreme de 2028, poate chiar 2026.

În februarie, premierul Florin Cîțu declara că parcursul țării noastre pentru adoptarea monedei euro a fost întârziat de criza COVID, dar că România ar putea adopta moneda europeană în 2027 sau 2028.

Spune ce crezi