COD ROȘU de inundații în România

0

După ploile torențiale extrem de puternice din ultimele zile, hidrologii au emis o atenționare COD ROȘU de inundații, valabilă în județul Vrancea, și mai multe avertizări cod galben și portocaliu în alte județe din țară.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri seara, o avertizare Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţul Vrancea, valabilă până sâmbătă dimineaţa.

Ciclonul din Marea Neagră care a
făcut prăpăd la vecinii bulgari a lovit și România cu putere… Ploile de cod portocaliu au biciuit vineri 12 județe din zona de est a țării.

Cod ROȘU de inundații după ciclonul din Marea Neagră
Conform prognozei emise de hidrologi, în intervalul 18 iunie, ora 18:50- 19 iunie, ora 9:00, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râurile

din bazinul hidrografic Putna- bazin amonte S.H. Tulnici, judeţul Vrancea.

Hidrologii precizează că fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Putna- bazin amonte S.H. Lepşa.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice INHGA va actualizarea prognozei hidrologice.

Mai multe coduri galben și portocaliu de inundații
COD PORTOCALIU

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE INUNDAȚIE.

Bazine afectate: Râurile din bazinele hidrografice: Bistrița – afluenții aferenți sectorului aval Ac. Izvorul Muntelui, Moldova – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Râșca

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi,

pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Bistrița – afluenții aferenți sectorului aval Ac. Izvorul Muntelui, Moldova – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Râșca, județele: Neamț, Bacău și Suceava.

COD GALBEN
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale
COTELOR DE ATENŢIE.

Bazine afectate: Râurile mici din bazinele hidrografice: Arieș – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Baia de Arieș – amonte S.H. Turda.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Arieș – afluenții aferenți sectorului aval S.H.
Baia de Arieș – amonte S.H. Turda, județele: Alba și Cluj.

COD GALBEN
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE

Bazine afectate: Râurile mici din bazinele hidrografice: Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava – amonte S.H. Brănișca

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava – amonte S.H. Brănișca, județele: Alba și Hunedoara.