Codul rutier 2021. Răspunzi dacă se întâmplă asta cu mașina ta, chiar dacă nu ai fost tu la volan – Fresh24

0

Codul rutier prevede situații în care proprietarul mașinii răspunde chiar și atunci când a împrumutat mașina și nu a fost el la volan în cazul unui accident rutier, de exemplu, sau dacă șoferul a fost prins conducând sub influența băuturilor alcoolice.

Mare grijă dacă împrumutați mașina cuiva
Când împrumuți mașina personală cuiva, trebuie să știi că poți avea mari probleme, începând de la amenzi, continuând cu dosar penal pe numele tău, sau până la trei ani de închisoare.

Cei care obișnuiesc să împrumute mașina rudelor sau prietenilor, crezând că dacă se întâmplă ceva, nu vei fi tras la răspundere, pentru că nu tu ai fost la volan.

Ei bine, iată câteva din situațiile în care vei răspunde în fața legii după ce ai împrumutat cuiva mașina: dacă șoferul este prins băut la volan, tu, ca proprietar al autoturismului riști amendă penală sau chiar închisoare între șase luni și trei ani, în funcție de cât alcool a consumat prietenul tău.

Aceeași pedeapsă te așteaptă și dacă împrumuți mașina cuiva despre care știi că nu are permis de conducere, ori îl are suspendat, anulat, sau este necorespunzător. Răspunzi direct dacă îl oprește Poliția și acesta se află la volanul mașinii tale.

Riști dosar penal dacă rudei sau prietenului căruia i-ai împrumutat mașina este tras pe dreapta și polițiștii constată că a consumat substanțe interzise.

Cine răspunde dacă rovineta este expirată: șoferul sau proprietarul
În cazul în care rovinieta este expirată, proprietarul autoturismului este vinovat. Deci dacă ai împrumutat mașina cuiva, și nu ai verificat rovinieta, aceasta fiind expirată, sancțiunea ți se aplică ție, proprietarului, și nu șoferului. Era de datoria ta să verifici ca toate actele mașinii să fie în regulă înainte de a o încredința cuiva.

La fel stă situația și în cazul RCA. Proprietarul trage ponoasele, indiferent cine a fost la volan, din perspectiva factorului bonus/malus (istoricul din trafic al asiguratului și influențează prețul asigurării), dacă șoferul este implicat într-un accident.

Foarte important de menționat este că această regulă nu se aplică dacă deținătorului oficial i se fură autovehiculul.