Cutremur de mare adâncime, resimţit în trei ţări. Locuitorii din două capitale au intrat în panică

0

Acest cutremur s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 121km E de Kunduz, 217km N de Jalalabad, 221km NE de Kabul, 267km NV de Mingora, 269km SE de Duşanbe, 273km E de Mazar-e Sharif, 292km NV de Peshawar, 296km NV de Mardan.

Seismul a fost resimţit pe o arie relativ largă în trei ţări Afganistan, Pakistan şi Tadjikistan, dar nu s-au înregistrat pagube, datorită adancimii focale destul de mari, aproape 150 km. De asemenea, locuitorii din două capitale au trăit clipe de panică, Kabul (Afganistan) şi Duşanbe (Tadjikistan), potrivit volcanodiscovery.com.

Hindu Kush face parte din „tânărul lanț muntos eurasiatic alcătuit din roci metamorfice precum șistul, gneisul și marmura, precum și din intruzive precum granitul, dioritul de diferite vârste și dimensiuni”. Regiunile nordice ale Hindu Kush sunt martorii iernilor Himalayene și au ghețari, în timp ce capătul său sud-estic este martorul marginii musonilor de vară ai subcontinentului indian.

Gama Hindu Kush rămâne activă din punct de vedere geologic, este în continuă creștere şi este predispusă la cutremur. Sistemul Hindu Kush se întinde pe o distanță de aproximativ 966 de kilometri pe acă est-vest, iar măsurarea sa mediană nord-sud este de aproximativ 240 de kilometri. Munții sunt orografic împărţiţi în mai multe părți. Vârfurile din vestul Hindu Kush se ridică la peste 5.100 m și se întind între Darra-ye Sekari și pasul Shibar în vest și pasul Khawak în est. Vârfurile centrale Hindu Kush se ridică la peste 6.800 m, iar această secțiune are numeroşi pinteni, între Pasul Khawak în est și în Pasul Durāh in vest.

Hindu Kush de est, cunoscut și sub denumirea de „High Hindu Kush”, este situat în cea mai mare parte în nordul Pakistanului, și Nuristan și Badakhshan – provinciile Afganistanului cu vârfuri de peste 7.000 m. Această secțiune se întinde de la Pasul Durāh până la Pasul Baroghil la granița dintre nord-estul Afganistanului și nordul Pakistanului. Districtul Chitral din Pakistan găzduiește Tirich Mir, Noshaq, și Istoro Nal – cele mai înalte vârfuri din Hindu Kush.