Cutremur neobișnuit în județul Dâmbovița. Ce spun specialiștii

0

Cu cutremur cu magnitudea 3 grade pe scara Richter a avut loc în această dimineață în județul Dâmbovița. Este al treilea cutremur din ultimele zile, însă specialiștii sunt de părere că nu trebuie să ne îngrijorăm.

Când s-a produs cutremurul din județul Dâmbovița
Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 9.42 în județul Dâmbovița.

Acesta a avut magnitudinea 3 și a avut loc la la adâncimea de 15 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 44km E de Pitești, 48km V de Ploiești, 78km S de Brașov, 80km NV de București, 130km N de Ruse, 135km SE de Sibiu, 146km NE de Craiova, 205km V de Brăila, 213km SV de Bacău, 214km V de Galați.

Vă reaintim că in cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe Richter s-a produs, joi dimineaţă, la ora 6:50, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a declarat joi dimineaţă că nu au fost trimise mesaje RO-ALERT cu privire la acest cutremur, iar cele apărute în mediul online ar proveni de la aplicaţiile de telefoane mobile.

Potrivit lui Constantin Ionescu, INCDFP are două conturi dedicate pe Telegram și pe Twitter, la care oricine se poate abona și își poate seta de pe telefon sau de pe computer să primească alerte.

“Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori, care înregistrează primele impulsuri, atunci când se produce un cutremur. Noi estimăm magnitudinea din primele 3 impulsuri, care ajung la cei mai apropiați senzori. În acel moment, energia disipată de cutremur este mică, nu produce pagube. De la primele 3 impulsuri și până când vine unda periculoasă, în 25 de secunde, noi dăm acea alertă. Aceasta e unda care poate produce pagube”, a explicat directorul INCDFP.