De ce să nu faci nunta în luna mai. Ghinion mare pentru cei ce se căsătoresc acum

0

Tara noastră are o mulțime de tradiții apărute de-a lungul timpului, pentru fiecare zi, perioadă sau sărbătoare. Luna mai este una plină de obiceiuri, pe care cei mai superstițioși le respectă pentru a se feri de ghinion. Vezi ce nu ai voie să faci și de ce nu este bine să te căsătorești în această lună.

Cununia, interzisă în luna mai
Luna mai vine imediat după Paste și marchează finalul primăverii. Acum, toată natura renaște și agricultorii încep să iasă pe câmp. Se spune că vremea va fi in funcție de luna Aprilie: dacă a dat înghețul atunci, în luna mai vom avea parte de căldură și vreme bună.

Luna mai deschide sezonul nunților și majoritatea românilor se aglomerează să se căsătorească acum. Locurile de la restaurante și biserici sunt ocupate complet, deși se spune că nu ar fi deloc bine să te cununi. Conform tradiției, cununiile realizate acum se trec „precum florile de mai“. Soții nu se vor înțelege și relația lor se va termina rapid.

Superstiția mai are legătură și cu ielele, personaje mitologice în unele regiuni ale ţări. Ielele s-ar plimba pe pământ timp de cinci săptămâni după Paşte, iar intervalul acesta ar fi nefast pentru organizarea de nunți, pentru că acestea le-ar lua mințile mirilor și așa vor ajunge la sfârșit de relație.

Nimeni nu are o explicație clară pentru aceasta superstiție, dar bătrânii satului spun că “asa a fost lăsat”. Dintotdeauna, oamenii au evitat să se căsătorească în luna mai pentru a se asigura că vor avea o căsnicie frumoasă.

Tradiții din luna mai
Se spune că nu e bine nici măcar să te naști în luna mai, mai ales pe data de 1. Se spune că aceste persoane nu vor avea deloc noroc la bani și nu își vor găsi niciodată perechea.

Numită și ”ziua pelinului”, Armindenul sau ”ziua bețivilor”, 1 Mai semnifica, în tradiția populară, începutul verii și un simbol al vegetației. Se spune că luna mai protejează culturile și ajută vița de vie să înflorească. Această zi se sărbătorește pentru prosperitate, pentru a tine departe grindina și pentru rodul pământului.

În luna mai se strâng turmele de oi și vaci, pentru a fi duse la ciobani. Tot acum, oamenii care mai au vin trebuie să îl scoată și să îl trateze cu pelin. În caz contrar, acesta s-ar putea strica. Vinul obținut e bun de băut tot restul anului, pentru că te vindecă de boli.