Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior și restricțiile de circulație pe timp de noapte

0

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susținut o conferință de presă în care a anunțat că din 15 mai va avea loc o primă etapă de relaxare, care include eliminarea portului măștii în exterior și a restricțiilor de circulație pe timp de noapte.

Sinteza declarațiilor susținute de președintele României, Klaus Iohannis:

– Am discutat astăzi despre pandemie, campania de vaccinare și despre măsuri de relaxare. A fost prea multă suferință în România și-mi pare rău pentru toți cei care au suferit de pe urma acestei boli. Trebuie să ne amintim și de medici, personalul medical, ei au fost eroii noștri. Le datorăm mulțumiri.

– Vedem că pandemia s-a redus, dar trebuie să ne fie foarte fie clar că suntem în pregătiri pentru România post-pandemică. Pandemia nu se va termina mâine, nu se va termina pe 1 septembrie.

– Am stabilit niste ținte de vaccinare. Ne propunem la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie să avem 6 milioane, iar la 1 august să avem 7 milioane.

– Ne pregătim de relaxare, dar trebuie să fie o relaxare precaută. Nu vrem să ne relaxăm în iunie și să revenim în august. Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul.

– Prima etapă de relaxare va avea loc în 15 mai. Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior cu câteva excepții: piețele, târgurile și stațiile de transport în comun. De asemenea, se elimină restricțiile de circulație pe timp de noapte. De asemenea, magazinele vor reveni la programul normal pe care l-au avut.

– Activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, deci cu spectatori.

– Avem nunți, botezuri, mese festive, din 1 iunie în exterior pot participa maxim 70 de persoane, în interior maxim 50 de persoane. Dar dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate se renunță la restricționarea numărului de participanți. Numărul acestora va creşte atât de la 1 iulie, cât şi de la 1 august.

– Similar, la sălile de sport, numărul de participanți e restricționat, dar dacă managerul garantează că sunt toate persoanele vaccinate, numărul de participanți poate să crească.

– Noi păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență. E previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităților să intre în scenariul verde. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școli.

Ședință de lucru la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de lucru cu premierul Florin Cîţu, mai mulţi membri ai Guvernului, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Au mai participat la şedinţa de la ora 16:00 viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Reuniunea vizează măsurile de relaxare a restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19.