//DOCUMENT // Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Carantină pentru românii care își petrec concediul în aceste țări!

0

Guvernul României a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Ce state se află pe lista roșie și galbenă și ar trebui ocolite de cei care pleacă în concediu?

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a prezentat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată pentru data de 25.06.2021. Iată ce țări au fost incluse pe lista roșie și galbenă, dar și ce ar trebui să știe cei care aleg să meargă în concediu în aceste zone.

Cum arată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat? Anunțul făcut de Guvern
Pandemia de coronavirus nu a ajuns la final, iar pentru că apar schimbări în mod constant în ceea ce privește evoluția numărului de cazuri noi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență actualizează în mod constant lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Astfel, potrivit Hotărârii nr. 42 din 25.06.2021, 23 de state au fost incluse pe lista roșie, în timp ce pe lista galbenă se află 14 țări.

Potrivit listei actualizate de Guvernul României, Marea Britanie rămâne în continuare pe lista roșie, având în vedere că rata de incidență cumulată la 1000 de locuitori este de 1.7 cazuri. În Marea Britanie, numărul cazurilor noi de coronavirus a explodat din nou, asta în contextul în care autoritățile se pregăteau pentru o nouă relaxare a restricțiilor.

Ce țări ar trebui să ocolească românii care pleacă în concediu?
Vești proaste pentru românii care și-au programat concediul de vară în destinații exotice cum ar fi Seychelles, Maldive, Brazilia sau Costa Rica. Aceste state au fost incluse de autorități pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Practic, aceste persoane vor fi nevoite să stea în carantină la intrarea în România. Scutiți de carantină vor fi doar cei care fie au trecut prin infecția COVID-19, fie s-au vaccinat sau prezintă un test negativ.

Măsura carantinei nu se aplică copiilor sub 3 ani. În schimb, copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 16 ani trebuie să prezinte un test COVID-19 negativ la intrarea în țară pentru a putea fi scutiți de carantină.

Pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat se află și țări ca Emiratele Arabe Unite sau Tunisia, destinații alese de românii pentru concedii, astfel că restricțiile se aplică tuturor celor care merg în vacanță în aceste zone.

Autoritățile îi sfătuiescc pe români să evite destinațiile în care există un număr ridicat de cazuri noi de coronavirus, mai ales în contextul în care varianta Delta a coronavirusului (n.r. varianta indiană) se răspândește cu rapiditate, aceasta fiind mult mai contagioasă decât restul tulpinilor descoperite până în prezent.

Cele mai iubite destinații de vacanță ale românilor, Bulgaria, Turcia, Grecia, Italia sau Spania rămân pe lista verde, ceea ce înseamnă că turiștii care revin în țară după concediul în străinătate nu vor fi nevoiți să stea în carantină.