Doliu la Teatrul Naţional din Bucureşti! S-a stins din viaţă una dintre cele mai remarcabile actriţe

0

Doliu la Teatrul Naţional din Bucureşti! Marea actriţă și-a dat ultima suflare la începutul acestei săptămâni. Anunțul decesului a fost făcut pe site-ul oficial TNB. Ileana Usy Iordache a fost fiica reputatului critic și istoric literar Vladimir Streinu.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, actriţa îşi va dormi somnul de veci în Cimitirul Bellu.

„Pe 13 septembrie 2021, s-a stins din viață, la vârsta de 91 de ani, fosta actriță a Teatrului Național ‘I.L. Caragiale’, Ileana Usy Iordache.

Sicriul cu corpul neînsuflețit a fost depus la capela centrală a Cimitirului Bellu ortodox, iar miercuri, 15 septembrie, ora 14.00, are loc înmormântarea (la parcela 23 Bis, alături de tatăl ei, cunoscutul critic și istoric literar Vladimir Streinu).

Ileana Iordache-Streinu s-a născut și a copilărit la Găești la 25 iunie 1930 (dar a fost declarată la 1 iulie), unde tatăl său, Vladimir Streinu, era profesor.

A absolvit în 1953 cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesorului Gheorghe Timică, fiind angajată imediat ca actriță la Teatrul Național I.L. Caragiale din București. A fost strănepoata marelui actor Nicolae Bălţăţeanu’, au mai scris reprezentanții TNB.

A fost distinsă cu Premiul Teatrului Național din București pe anul 1984. Filme de referință: Pe răspunderea mea’ (regia Paul Călinescu, 1956), Mofturi 1900′ (regia Jean Georgescu, 1964), Pantoful Cenușăresei’ (regia Jean Georgescu, 1969) sau Bad Blood’ (regia Leos Carax, Carlton Production-Londra, 1998).

Este cea care i-a inspirat lui Radu Tudoran (primul ei soţ) personajul Adnana din Toate pânzele sus!’. Cu pricepere, devotament şi simţ critic, după 1990 s-a consacrat promovării operei tatălui său Vladimir Streinu (despre care a publicat o tulburătoare biografie, și cea mai bună), îngrijind apariția unor noi ediții a unor celebre lucrări, plus o inedită antologie de texte politice.

Dumnezeu s–o odihnească în pace!„, este mesajul de pe site-ul instituţiei.

Spune ce crezi