Dr. Mihai Craiu preconizează o creștere a numărului de cazuri COVID la copii: „Trebuie doar să respectăm regulile!”

0

Medicul Mihai Craiu susţine că „va fi o creștere a numărului de cazuri la copil, nu catastrofală și nici cu multe decese”. „Trebuie doar să respectăm regulile!”, a avertizat medicul.

„Câteva cifre care ne-ar putea face să înțelegem ce înseamnă cele 544 cazuri COVID-19 raportate astăzi în perspectiva efectului asupra copiilor.
Afirm că nu ajută nimănui propagarea unor titluri alarmiste (cum au tot fost zilele acestea!) ce anticipează umplerea spitalelor de pediatrie din România cu pacienți COVID-19.
Să ne uităm la cifre…
4.410.000 copii au prezentat infecție SARS-CoV-2, în SUA, conform Academiei Amedicane de Pediatrie
De când a început pandemia, copiii reprezintă 14.4% din totalul cazurilor confirmate. In săptămâna anterioară datei de 12 august 2021, copiii au reprezentat 18% din totalul cazurilor. Aproape 1 din 5 americani infectați aveau sub 19 ani.
Câți au ajuns în spital? 272 în săptămâna citată – spune CDC –
Spitalizare înseamnă caz grav. Dar ar putea muri doar puțini din acești copii.
Câți copiii au decedat în urma infecției cu noul coronavirus?
0.03% din cei infectați.
Aici au fost, între 14.04 și 31.08.2020, un număr de 171 decese de toate cauzele. Testele pentru COVID19 și autopsiile efectuate au dovedit că decesul a 10.5% din acești copii este atribuibil infecției coronavirale.
18 copii în 140 zile, în Africa de Sud (60 milioane populație și condiții…)”, a mai scris medicul Mihai Craiu pe Facebook.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că vaccinarea ar urma să fie extinsă şi la categoria de vârstă 5-11 ani, dar doar în anumite cazuri unde alte afecţiuni îi plasează pe copii în categoria vulnerabilă.

„Din datele furnizate, în acest moment în România sunt 22 persoane sub 18 ani infectate si 2 persoane din aceeaşi categorie de vârstă internate. Vedem ca a crescut numarul minorilor infectati, unii chiar cu forme severe. Din acest punct de vedere, evident ca exista si persoane sub 12 ani cu afectiuni cronice, deci pentru acesti copii vulnerabili asteptam autorizarea si pentru grupa 5-11 ani.”, a declarat Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat că îşi doreşte ca şcolile să înceapă în format fizic, astfel încât recomandă tuturor elevilor să se vaccineze cât mai repede, pentru a apuca să dezvolte imunitate înainte de începerea cursurilor.

„Nu trebuie sa asteptam inceperea scolii pentru a ne vaccina. Este ideal sa ne vaccinam acum pentru a avea protectie cand se intra in colectivitate. Cu siguranta va creste numarul de cazuri, important e sa nu cresca numarul de cazuri grave in categoriile vulnerabile. Vom face si o propunere de organizare de centre de vaccinare in scolile unde se pot organiza.

In urban avem de doua ori mai multe persoane vaccinate. La minori avem la categoria 12-15 ani aproape 31.000 de persoane cu cel putin o doza, intre 16-19 ani 147.000, ceea ce inseamna 18%, iar la categoria 20-29 de ani avem 28% acoperire vaccinala.”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.