E oficial! Părinții vor primi un stimulent de inserție de 1.500 de lei. Anunțul făcut de Raluca Turcan

0

Părinții care se întorc la serviciu din concediul de creștere a copilului în primele șase luni vor primi un stimulent de inserție de peste două ori mai mare decât cel primit acum.

Părinții care decid să rămân în concediu de creștere și îngrijire copil până când acesta împlinește doi ani, primesc un stimulent de inserție în valoare de 650 de lei, însă dacă vor să stea acasă doar şase luni, aceștia primesc un stimulent de 1.500

Anunțul făcut de Raluca Turcan
Modificările au fost introduse în aprilie 2021 prin OUG 26/2021, însă ele se aplică efectiv din 17 mai 2021, pentru că intrarea lor în vigoare era condiționată de oficializarea modificărilor la norme.

” Aceasta este o măsură activă, care încurajează întoarcerea la muncă.De asemenea, contribuie la creșterea veniturilor părinților, scade riscul deprofesionalizării și asigură o forță de muncă necesară în momentul de față la nivelul angajatorului.

Practic, noile prevederi incluse în proiect sunt următoarele: se acordă un stimulent de 1.500 de lei în locul stimulentului de 650 de lei dacă părinții aleg să se întoarcă la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de 6 luni de către copil sau vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități.

Se menține stimulentul de 650 de lei pentru părinții care revin în activitate până la împlinirea vârstei de 2 ani și, de asemenea, după împlinirea vârstei de 6 luni sau un an în cazul copilului cu handicap până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 sau de 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Stimulent de inserție 2021. Acte necesare
Stimulentul de inserție nu se acordă automat, ci în urma unei cereri depuse la ieșirea din concediul de creștere copil.

Oricare dintre părinții copilului poate beneficia de acest stimulent de inserţie şi are nevoie de următoarele acte:

– Actele de identitate ale părinților- copie și original
– Certificatul de naștere al copilului- copie și original
– Certificat căsătorie- copie și original
– Adeverință eliberată de angajatordin care să reiasă data reluării activității și perioada în care ai fost în concediu de creștere și îngrijire copil
– Dovada reluării activității (decizie, ordin, act adițional)
– Cerere tip (se ia de la sediul DGSAPC de pe raza localității de domiciliu)
– Extras de cont în original cu ștampila și semnătura băncii (după caz)
– Angajații care vor să revină la muncă trebuie să anunțe angajatorii cu o lună înainte. scrie kanald