Florin Cîțu a anunțat că transportul de animale vii pe perioada caniculei va fi suspendat

0

Premierul Florin Cîţu a transmis, luni, că transportul cu animale vii se suspendă pe perioada caniculei. Totodată, premierul a mai menționat că va relua cu „celeritate” demersurile necesare pentru a corecta legislaţia în domeniu.

Totodată, reprezentanții unei agenții de mediu au acuzat că parlamentarii USR au blocat, alături de AUR și PSD, legea care ar fi aprobat ordonanța de urgență pentru interzicerea exportului de animale vii pe timpul verii.

Premierul Florin Cîțu: „Parlamentul nu şi-a făcut treaba în ceea ce priveşte transportul cu animale vii..”
„Am cerut ANSVSA, Poliţiei şi ANAF să asigure eficacitatea măsurii suspendării transportului cu animale vii, pe perioada caniculei, şi să aplice cele mai aspre sancţiuni, unde este cazul. Pentru că aud că unii nu respectă această măsură pe care ANSVSA a comunicat-o încă din 29 iulie. Românii trebuie să ştie că nimeni nu e mai presus de lege, iar, în mandatul meu, mă voi asigura că se şi respectă acest principiu fundamental.

Parlamentul nu şi-a făcut treaba în ceea ce priveşte transportul cu animale vii. Aşa că voi relua cu celeritate demersurile necesare pentru a corecta legislaţia în domeniu”, a scris luni premierul Florin Cîţu pe Facebook.

Odată cu anunțarea avertismentul meteorologilor privind temperaturile caniculare, Autoritateta Naţională Sanitar Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis suspendarea temporară a transporturilor de animale de lungă durată, efectuate cu mi

Însă, călătoriile rutiere de scurtă durată vor fi permise doar atunci când acestea se desfăşoară în cursul nopţii sau în primele ore ale dimineţii, cu creşterea spaţiului alocat pe cap de animal şi cu limitarea duratei călătoriei.

Totodată, transporturile de animale pe distanţe lungi vor fi reluate doar atunci când temperaturile exterioare de-a lungul întregii rute a călătoriei planificate vor scădea sub 30°C.

De asemenea, deputatul USR PLUS Cristian Seidler a declarat că legea nu a fost votată din cauza altor amendamente, nu a celor legate de transportul animalelor.

„La Camera Deputaților, în aceeași lege se inserează în comisie niște amendamente care nu privesc deloc protecția

animalelor, dar care cresc niște tarife în domeniul gospodăririi apelor, fără ca această chestiune să fi fost discutată în coaliție sau să fie în programul de guvernare. De aceea, noi am votat în sensul retrimiterii, de fapt de respingere a legii și efectul ar fi reajungerea ei la comisie pentru că acele amendamente care introduc taxe suplimentare să fie eliminate”, a afirmat Cristian Seidler.