Fumul de la incendii ţine oamenii în case în Siberia. A fost decretată zi liberă, din cauza pericolului pentru sănătate

0

Aisen Nikolayev, liderul regiunii Iakuţia (Siberia), cea mai mare și mai rece regiune din Rusia, care a fost puternic afectată de incendii în acest an, a declarat că ziua liberă se va aplica capitalei regionale, Iakuţk, și altor câteva districte. El i-a îndemnat pe locuitori să rămână în case, cu ferestrele închise, deoarece fumul provocat de incendiile forestiere poate cauza probleme de sănătate.

În ultimii ani, incendii violente au izbucnit pe teritoriul vast al Rusiei la o scară fără precedent, iar experții pun această frecvenţă şi intensitate în creştere pe seama schimbărilor climatice, a neglijenței și a subfinanţării serviciilor forestiere, după cum relatează The Guardian.

„Fumul de la incendii are un efect extrem de negativ asupra sănătăţii oamenilor. Pentru a minimiza aceste consecințe, am semnat un decret prin care declarăm vineri zi nelucrătoare pentru 11 municipalități”, a transmis Nikolaiev. Aeroportul din Yakuţk se confrunta cu joi cu mari probleme, zborurile fiind anulate sau amânate din cauza vizibilității slabe cauzate de fum.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat marţi dublarea eforturilor pentru controlarea incendiilor din Siberia, unde situaţia continuă să se agraveze, peste opt milioane de hectare de păduri fiind distruse de flăcări. În prezent, câteva mii de pompieri sunt desfăşuraţi în zonă pentru a controla incendiul.

Agenţia spaţială americană NASA a raportat, la rândul său, într-un comunicat publicat în urmă cu câteva zile că fumul degajat de incendiile din Iacuţia „a traversat mai mult de 3.000 de km pentru a ajunge la Polul Nord, ceea ce pare a fi o premieră în istoria documentată”.