Klaus Iohannis nu exclude posibilitatea unor discriminări în rândul persoanelor nevaccinate! Totuşi, președintele menţionează că vaccinarea este singura soluţie

0

Aflat în vizită în Parcul Naţional Comana, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre posibilitatea introducerii unor restricţii pentru persoanele nevaccinate. Președintele susţine faptul că ar putea apărea anumite discriminări între persoanele nevaccinate şi cele vaccinate. Totuşi, Iohannis este împotriva unor măsuri care ar duce la un asemenea deznodământ.

De curând, în spaţiul public, au apărut mai multe voci care au militat pentru introducerea de restricţii pentru persoanele care nu s-au imunizat împotriva COVID-19. Unul dintre vocile proeminente din spaţiul public a fost cea a lui Dan Barna care a luat în considerare interzicerea accesului în malluri în weekend a persoanelor care nu au făcut vaccinul.

Klaus Iohannis ia în considerare introducerea unor măsuri restrictive pentru persoanele nevaccinate
În conferinţă de presă susţinută de președintele Klaus Iohannis s-a explicat faptul că imunizarea colectivă este soluţia înfrângerii pandemiei de COVID-19. Totuşi, preşedintele Iohannis ia în calcul introducerea unor măsuri de restricţii pentru persoanele nevaccinate. Președintele este împotriva unor presupuse discriminări pentru cei care nu s-au vaccinat:

„Trebuie să îmbuntățim campania de vaccinare. DE asta de fiecare dată când fac declarații încurajez vaccinarea.Interdicții neexplicate în această etapă nu ne duc foarte departe, însă chiar dacă este posibil să se introducă restricții pentru persoane nevaccinate, în locuri neesențiale cum sunt restaurante, cinematografe, asta nu rezolvă problema, nu pot să accept măsuri care duc la discriminări. Noi nu putem să învingem pandemia prin discriminare, ci prin vaccinare. Avem puține cazuri mulțumită vaccinării, mai mulți români trebuie să se ducă

Știu că ați citit articole că și persoane vaccinate au fost depistate pozitiv, dar ei nu fac boala cu simptome grave, vaccinarea inhibă dezvoltarea bolii. Vaccinați-vă”, a declarat Iohahnnis.

Vicepremierul USR, Dan Barna, un militant al introducerii unor restricţii pentru persoanele nevaccinate
În spaţiul public, în ultima perioadă au apărut mai multe voci care susţin introducerea unor restricţii pentru persoanele nevaccinate. Vicepremierul USR a menţionat că mersul în weekend în mall ar trebui să fie condiţionat de vaccinare:

De exemplu, mersul la mall, să fie condiționat de existența vaccinării. Persoanele vaccinate să meargă la mall în weekend, restul, în cursul săptămânii menţiona Dan Barna.

Ca o replică la declaraţii, medicul Alexandru Rafila a atras atenţia asupra discriminărilor care ar putea apărea în momentul în care s-ar putea introduce măsuri specifice:

Trebuie să evităm să discriminăm oamenii pe baza vaccinării pentru că vaccinarea trebuie să fie voluntară, oamenii trebuie să înțeleagă utilitatea vaccinării. Mie mi se pare că a împărți lumea în vaccinaţi şi nevaccinați nu este un lucru bun pentru că generează frustrări, inechități și discriminarea să știți că nu este încurajată. (…) a declarat reprezentantul României la OMS, medicul Alexandru Rafila.

Toate declaraţiile vin într-un context dificil pentru România. Țara înregistrează un eșec al campaniei de vaccinare iar faptul că valul 4 al COVID-19 este din ce în ce mai aproape aduce preveziuni sumbre, specialiştii iau în considerare apariţia a mii de cazuri noi de COVID-19 în fiecare zi.