Klaus Iohannis, ședință de urgență la Palatul Cotroceni. I-a convocat pe Florin Cîțu și Raed Arafat

0

Președintele Klaus Iohannis a convocat joi, de la ora 16:00, o ședință de lucru la care participă premierul Florin Cîțu, șeful DSU, Raed Arafat și mai mulți miniștri. La ședința de la la Palatul Cotroceni vor fi analizate propunerile de relaxare a restricțiilor, în contextul scăderii ratei de infectare în toate județele țării, precum și intrarea Capitalei în scenariul verde.

Administrația prezidențială a anunțat joi convocarea unei ședințe de lucru a președintelui Klaus Iohannis cu prim-ministrul României, Florin Cîțu și alți membri ai Guvernului. Discuția va avea loc joi, la ora 16.00,
conform agendei președintelui.

Potrivit site-ului presidency.ro, la ședință vor participa: prim-ministrul României, Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr.

Adriana Pistol.

România intră în scenariul verde. Ce măsuri de relaxare anunță Klaus Iohannis
Premierul Florin Cîțu a anunțat în prealabil că sunt mai multe propuneri care vor fi discutate. Propunerile de relaxare se referă la organizarea de evenimente private și publice cu participarea persoanelor vaccinate.
Totodată, în birourile în care toți angajații sunt vaccinați se va putea renunța la mască, de la 1 iunie, potrivit unei alte propuneri.

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a spus miercuri că autoritățile iau în calcul eliminarea obligativității de a purta masca de protecție în spațiile deschise neaglomerate.

Purtarea măștii în spațiile deschise neaglomerate este un aspect, o situație în care riscul de transmitere este redus și probabil aceasta va fi una dintre primele măsuri de relaxare care vor fi propuse de Guvern.

Spațiul deschis înseamnă în aer liber, probabil va fi mai greu de definit neaglomerat, dar poate că am recomanda mai multă precauție și purtarea măștii în care se desfășoară evenimente cu mulți spectatori, acolo nu mai putem vorbi de a merge relaxați și de a renunța la mască, la evenimentele sportive, acolo clar (…) sau în stațiile de autobuz, dacă sunt aglomerate”, a declarat ministrul Sănătății.

Noi măsuri de relaxare în Capitală
Rata de infectare în Capitală a ajuns joi la 1,3, conform prefectului Capitalei, Alin Stoica, menținându-se pentru a treia zi la rând sub 1,5 la mia de locuitori. Urmează o ședință a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, care va decide noi măsuri de relaxare a unor restricții, ce ar urma să intre în vigoare de vineri dimineață.

Printre acestea- deschiderea restaurantelor, a cinematografelor, teatrelor la 50 la sută din capacitate, față de 30 la sută acum, și organizarea de concerte în aer
liber, cu până la 300 de spectatori.

Potrivit prefectului, rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile în București și comunicată de Direcția de Sănătate Publică este joi de 1,3 la mia de locuitori. Miercuri, indicele a fost de 1,42, iar marți a fost raportată o rată de infectare de 1,49, fiind pentru prima dată când a scăzut sub 1,5. Cea mai mare rată de infectare în Capitală- 7,08- a fost în 31 martie.