Legea pensiei se modifică din 2022! Află ce schimbări sunt preconizate începând de anul viitor

0

Noile schimbări legislative vizează aleșii locali, iar de anul viitor se vor lua în calcul mandatele la activ pe care le au.

Începând cu anul 2022, zeci de mii de aleși locali vor primi pensii speciale, potrivit noului anunț legat de modificarea legslativă, iar dacă schimbările nu vor fi implementate, sute de milioane de lei vor pleca de la bugetul de stat.
Deși Uniunea Europeană a solicitat renunțarea la acest tip de venit, aleșii locali își doresc continuitate și susțin că pensia specială reprezintă o compensație pentru interdicțiile din timpul mandatului.

Ce salarii au primarii din România și cât este pensia specială
Primarul comunei Niculești din Dâmbovița, Dorinel Soare, spune că se află la al optulea mandat, salariul brut pe care îl are este de 9.000 de lei, iar pensia specială pe care ar putea să o primească se estimează undeva la 6.000 de lei.

„După 8 mandate, mi-am dedicat viața administratiei locale. Noi, primarii, nu suntem lăsăți să facem nicio altă afacere, avem responsabilități foarte mari că semnăm proiecte de milioane de euro”, a povestit Dorinel Soare potrivit stirileprotv.ro.
Primarii din orașe mari precum Ploiești, Iași sau Cluj au salarii de aproape 13.000 de lei, iar cei din localitățile mai mici ajung să primească în jur de 11.000 de lei. În paralel, primarul Bucureștiului Nicușor Dan are un salariu de 20.000 de lei pe lună.

Pensia specială pentru primari intră în vigoare la 1 ianuarie 2022
La începutul lunii ianuarie, anul viitor, primarii ar trebui să primească o pensie specială ce se calculează în funcție de salariul aflat în plată. Așadar, aleșii locali cu un singur mandat din comunele mai mici ar urma să încaseze 1.600 de lei și 5000 de lei după trei mandate.

La București, Sorin Oprescu care are deja două mandate primește 8.000
de lei, iar Traian Băsescu peste 4.000 de lei.

În țară sunt zeci de mii de foști aleși locali care ar trebui să primească pensie specială, de la primari și viceprimari, până la consilieri și sefi de Consilii Județene.

Legea adoptată în urmă cu doi ani a fost amânată, iar guvernul a promis că va tăia toate pensiile speciale, însă acest lucru s-a întâmplat doar cu cele pe care le primeau parlamentarii, în rest lucrurile au rămas la fel.

Spune ce crezi