Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Spania intră în zona galbenă. Ce se întâmplă cu Marea Britanie și Cipru

0

Consiliul Național pentru Situații de Urgență a decis modificarea listei țărilor considerate de România cu risc emidemiologic ridicat, ca uramre a creșterii sau scăderii incidenței în unele state.

CNSU a actualizat lista țărilor din zona galbenă și roșie, ca urmare a evoluției epidemiologice a unor state. Astfel, ca urmare a creșterii incidenței de infectare cu coronavirus, Spania a fost introdusă pe lista zonei galbene, având o incidență de 2,2 la mia de locuitori. De asemenea, Cipru a intrat pe lista roșie, cu o incidență de 4,9 la mia de locuitori. Marea Britanie rămâne pe lista roșie, având o incidență de 4,4 la mia de locuitori și ca urmare a detecției circulației în populația umană a unor variante de virus Sars-Cov2 cu transmitere mai ridicată.

Persoanele care fac dovada vaccinării și vin din statele din zona gelbenă sau roșie nu trebuie să stea în carantină.

În zona roșie au intrat Fiji, Jersey, Cipru, Cuba si Insulele Virgine Britanice, iar în zona galbenă au intrat, ca urmare a creșterii incidenței: Spania, Andorra si insulele Virgine ale Statelor Unite și ca urmare a scăderii incidenței, trecând din zona roșie în zona galbenă: Chile, Botswana, Bahrain si Saint Kitts si Nevis.

Ce țări se află în zona galbenă de risc epidemiologic

* Chile
* Saint Kitts si Nevis
* Emiratele Arabe Unite
* Georgia
* Kârgâzstan
* Portugalia
* Malaysia
* Botswana
* Spania
* Trinidad si Tobago
* Bahrain
* Irak
* Federaţia Rusă
* Bolivia
* Zambia
* Iran
* Insulele Virgine ale Statelor Unite
* Andorra
* Guyana

Ce țări se află în zona roșie de risc epidemiologic

* Seychelles
* Columbia
* Namibia
* Mongolia
* Argentina
* Kuweit
* Fiji
* Tunisia
* Uruguay
* Jersey
* Oman
* Cipru
* Maldive
* Marea Britanie
* Brazilia
* Africa de Sud
* Costa Rica
* Suriname
* Cuba
* Panama
* Paraguay
* Insulele Virgine Britanice
* Nepal
* India

Celelalte țări se află în zona verde. Cei care vin din țări din zona galbenă sau zona roșie trebuie să stea 14 zile în carantină, dacă nu sunt vaccinați. Diferența dintre zona galbenă și cea roșie este că la venirea din zona galbenă un test PCR negativ le scutește de carantină pe perosoanele respective, însă din zona roșie nu se întâmplă același lucru.

„Se aprobă lista şi clasificarea ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic în vederea stabilirii persoanelor asupra cărora se instituie măsura carantinei de 14 zile cu privire la cei care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă la prezenta hotărâre. Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României Partea I şi se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora”, prevede Hotărârea nr. 43 a CNSU.