Lista țărilor în care a fost descoperită tulpina indiană. Mutația COVID-19 se extinde cu rapiditate pe tot globul

0

Tulpina indiană a coronavirusului s-a extins în 62 de țări, inclusiv în România. Află care sunt aceste țări și cât de periculoasă este noua tulpină care face ravagii.

Până la data de 16 mai 2021, mutația indiană a coronavirusului (B.1.617) a fost descoperită în 62 de țări, iar numărul total de cazuri de infectare cu această variantă este de 5,981.

Cele 62
de țări care au înregistrat cazuri de coronavirus cu varianta indiană sunt:

India
Marea Britanie
SUA
Singapore
Australia
Canada
Germania
Fiji
Israel
Danemarca
Japonia
Bahrain
Polonia
Irlanda
Elveția
Belgia
Franța
Noua Zeelandă
China
Nepal
Angola
Hong Kong
Portugalia
Suedia
Luxemburg
Olanda
Italia
Coreea de Sud
Spania
Turcia
Finlanda
Iordania
Rusia
Bangladesh
Cehia
Grecia
Guadelupa
Indonezia
Argentina
Maroc
Thailanda
Sint Maarten
Algeria
Aruba
Austria
Botswana
Cambodgia
DR Congo
Iran
Kenya
Malaysia
Mexico
Nigeria
Norvegia
Panama
România
Slovenia
Africa de Sud
Sri Lanka
Uganda
Filipine
Vietnam

Cât de contagioasă este tulpina indiană
Grupul ştiinţific pentru situaţii de urgenţă al guvernului trage un semnal de alarmă: tulpina indiană poate fi cu până la 50% mai transmisibilă decât cea britanică. Englezii au trecut deja peste grijile provocate de COVID.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat această mutație a virusului o îngrijorare globală și avertizează că este mai contagioasă decât cele de până acum, cu 60 la sută
mai mult decât cea britanică, după cum arată unele studii.

Tulpina indiană a coronavirusului, adică varianta B.1.617, a fost detectată prima dată în India, în octombrie anul trecut. În doar 6 luni, a ajuns pe toate continentele. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că această mutaţie a fost detectată în secvenţe de genom din 44 de ţări, inclusiv în România.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, până pe 9 mai, în România au fost identificate 10 cazuri de infectare cu tulpina indiană.
Numărul ar putea fi însă mai mare pentru că recent au fost descoperite 2 focare de coronavirus în comună Popeşti Leordeni, lângă Bucureşti. Acolo, 35 de muncitori indieni au fost depistaţi pozitiv. Deocamdată în cazul lor nu s-a stabilit tulpina cu care au fost infectaţi. Îngrijorarea provine în principal de la faptul că această variantă a virusului ar fi mult mai contagioasă.

Situație critică în India din cauza coronavirusului
Conform statisticilor oficiale, un număr de 4.000 de persoane mor zilnic din cauza COVID-19 în India, ţară care raportează peste 400 de mii de noi infectări în fiecare zi. Imaginea dezastrului din această ţară a fost întregită de apariţia pe raul Gange a zeci trupuri despre care se presupune că ar fi ale unor morţi de COVID.

Pentru că familiile lor nu au mai avut unde să-i îngroape, să facă rost de lemne pentru incinerare ori poate pentru că nu mai fac faţă crematoriile, victimele ar fi fost aruncate pur şi simplu în apă.

Pe seama contagiozităţii ridicate a noii mutaţii este pusă şi o creştere a numărului de infectări care se observa în Marea Britanie, țara în care au fost depistate cele mai multe îmbolnăviri cu noua tulpină, după India. Deşi este una dintre cele mai vaccinate tari din lume, specialiştii spun că numărul cazurilor a crescut cu 12% în ultima săptămână. Trendul ascendent este confirmat şi de rata de transmitere monitorizată printr-o aplicaţie.