Lovitura Supremă Pentru Raed Arafat: Anunțul Venit Chiar Acum: „Mi S-A Cerut Schimbarea Lui”

0

Ludovic Orban a declarat recent că, pe vremea când era premier, i s-a cerut schimbarea din funcţia a lui Raed Arafat. Potrivit celor spuse, cererea a fost făcută de mai multe persoane, inclusiv președintele Klaus Iohannis. Totuși, Orban a spus că nu a luat niciodată în calcul acest lucru.

Raed Arafat va fi schimbat din funcție? Ludovic Orban: Mi-au cerut mai mulți liberali

Declarația lui Ludovic Orban a fost făcută duminică, 14 noiembrie, după ce a fost întrebat dacă i s-a cerut vreodată, în calitate de premier, să-l schimbe din funcţie pe Raed Arafat. În acest context, el a explicat că a refuzat să facă acest lucru, deoarece sistemul de situaţii de urgenţă este construit în jurul lui Raed Arafat şi depinde de acesta, potrivit fostului lider liberal.

„Nu am luat în calcul, mi s-a cerut. Mai mulţi. Mi-au cerut mai mulţi liberali”, a răspuns Ludovic Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demiterea șefului DSU?

Mai apoi, acesta a fost întrebat preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demiterea șefului DSU.

„Da. Numai că demiterea era atributul premierului”, a mai spus fostul lider PNL, înainte de a explică s-a opus demiterii pentru că ştie foarte bine cum funcţionează sistemul de urgenţe în România.

„Ştiam la data respectivă că dacă l-aş fi schimbat pe Arafat şi mi-ar fi apărut o situaţie de urgenţă, sistemul nu ar fi funcţionat. Pentru că a repune în funcţiune sistemul fără Arafat, sistemul este construit astfel încât să depindă de Arafat. Repunerea în funcţiune a sistemului, de fapt reconstrucţia sistemului fără Arafat, ar fi durat 3-4-6 luni de zile. Şi am spus un lucru foarte simplu: dacă un singur om moare într-o situaţie de urgenţă, datorită unei intervenţii nepotrivite, întârziate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sau a sistemului din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, va fi răspunderea mea personală”, a mai spus Orban.

Fostul premier a susținut că dacă „ne prindea pandemia fără Arafat”, s-ar fi repus în funcţiune foarte greu sistemul de urgenţe.

„O astfel de decizie nu poţi să o iei într-un guvern interimar care are maxim un an de existenţă, pentru că noi ne doream anticipatele. Imaginaţi-vă că dacă îl schimbam pe Arafat, dacă îl demiteam pe Arafat şi ne prindea pandemia fără Arafat, ar fi fost foarte complicată repunerea în funcţiune şi mai ales capacitatea de a avea reacţie rapidă a întregului sistem. Din păcate aşa e construit sistemul. Arafat când a construit sistemul, l-a construit astfel încât să depindă în mare parte de el.

De altfel, numai pentru că s-a auzit că se doreşte schimbarea lui Arafat, aduceţi-vă aminte că au fost luate inclusiv poziţii publice pe tema respectivă. Eu m-am trezit cu o listă de mii de semnături de susţinere a lui Arafat în 48 de ore de când s-a auzit prima oară. Din toate categoriile, în special din zona pompieri. Dacă nu erau Unităţile de Primiri Urgenţe în stadiu de pregătire şi de funcţionalitate maximă, aşa cum erau şi cum au fost puse al punct de Arafat, noi am fi făcut faţă cu mult mai mare greutate. Deşi noi am crescut constant numărul de paturi la ATI, astfel încât să putem creşte capacitatea de tratare în secţiile de Terapie Intensivă pentru bolnavii Covid, fără să afectăm foarte mult celelalte cazuri non-Covid în Terapiile Intensive, UPU au constituit locul unde pacienţii, până să li se disponibilizeze un loc liber, au beneficiat de tratare, de acces la oxigen, de tratament profesionist. Noi chiar dacă aveam permanent paturi disponibile, nu erau în aceeaşi zonă, noi a trebuit să ducem pacienţi din Bucureşti, să îi ducem la Timişoara, a trebuit să ducem pacienţi din Cluj, la Târgu Mureş. Toate aceste mişcări ale unor pacienţi aflaţi în situaţii critice, au fost coordonate operativ”, transmis Ludovic Orban.

De asemenea, întrebat ce i-a reproşat Klaus Iohannis lui Raed Arafat, Orban a declarat că nu a existat o discuţie „aprofundată”.

„Nu am avut o discuţie foarte aprofundată pe tema asta. A existat o discuţie în care a existat un soi de acord, nu neapărat o cerere. Da, că poate fi schimbat Arafat”, a declarat Orban.