Lucrătorii casnici vor avea dreptul la PENSIE! Anunțul care bucura 1.2 milioane de români

0

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a făcut un anunț important pentru mii de români. Ce se întâmplă cu bonele, menajerele, bucătăresele și alte categorii de lucrători casnici.

Raluca Turcan a anunțat că bonele, menajerele, bucătăresele și alte categorii de lucrători casnici vor putea obţine dreptul la asigurări de sănătate şi la pensie. Iată ce a declarat ministrul Muncii.

Pensie pentru 1,2 milioane de români
Potrivit unui anunț făcut pe Facebook chiar de către ministrul Muncii, Raluca Turcan, aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obţine dreptul la asigurări de sănătate şi la pensie. Asta pentru că Ministerul Muncii are în dezbatere un proiect prin care bonele, menajerele, bucătăresele și alte categorii de lucrători casnici să fie plătite printr-un sistem de tichete înregistrate de ANOFM.

Este vorba despre un sistem de plată și evidență a persoanelor care

desfășoară activități casnice ocazionale prin tichete cumpărate de beneficiar, care pot fi preschimbate în cash de către prestator. După reținerea contribuțiilor și a impozitului, lucrătorul casnic ar dobândi calitatea de asigurat,

”Am dezbătut astăzi reglementarea activităților casnice cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor, având cu toții convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piața muncii și pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toți cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asigurați medical și fără a putea să obțină un drept de pensie.

Potrivit datelor INS, avem 39% din populație inactivă și estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obține aceste drepturi odată ce activitățile casnice, care în prezent se desfășoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător.

Efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piața muncii și în creșterea numărului celor care vor plăti contribuții de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obținerea unui drept de pensie.

Ne dorim ca aceste activități să fie accesibile șomerilor indemnizați și beneficiarilor de venit minim garantat și lucrăm pentru a obține cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activitățile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la negru.” a precizat Raluca Turcan.