Mai mulți români vor ieși mai repede la pensie. Votul a trecut de Parlament

0

Mai mulți români vor avea dreptul să iasă mai repede la pensie! Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care extinde acest beneficiu și pentru angajații care au lucrat cel puţin 25 de ani în industria de producţie de energie termică şi electrică.

Mai mulți români vor putea ieși mai repede la pensie
Așadar, angajații care au lucrat în astfel de activităţi vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede că angajaţii care au lucrat cel puţin 25 de ani în industria de producţie de energie termică şi electrică să beneficieze de o reducere a vârstei standard de pensionare. Proiectul a trecut cu 302 voturi pentru, unul contra şi patru abţineri.

El e bărbatul de care Andreea Esca s-a apropiat extrem de mult. Sunt foarte des văzuți împreună, ce au făcut acum la mall. FOTO EXCLUSIV

De ce s-a despărțit Andreea Marin de Ion Țiriac. Zâna Surprizelor a rămas nesatisfăcută de un detaliu

Mai multi romani vor putea iesi mai repede la pensie
Cu cât scade vârsta de pensionare pentru acești angajați
Proiectul de lege completează în acest sens alin. (1) al art. 30 şi art. 56 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Actul normativ prevede introducerea unor noi activităţi din domeniul producţiei energiei electrice şi termice, în categoria celor care se desfăşoară în condiţii de muncă speciale, precum şi instituirea unei noi excepţii de la prevederile art.55 alin.(1) lit.b) din lege, stabilindu-se astfel condiţiile de pensionare pentru persoanele care au desfăşurat aceste activităţi.

Potrivit textului adoptat, vor fi considerate locuri de muncă în condiţii speciale şi “activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”.

Camera Deputaților a fost for decizional pentru acest proiect de lege, așa că acesta va merge la președintele României, pentru promulgare, apoi va fi publicat în Monitorul Oficial și va începe să producă efecte la 30 de zile de la publicare.

Camera Deputaților a primit miercuri un grup de sindicalişti de la Sindicatul Energia Rovinari, care a venit pentru a solicita deputaților adoptarea acestui proiect astfel încât minerii şi energeticienii din Complexul Energetic Oltenia să fie introduşi în categoria respectivă, scrie Agerpres.