Măsuri relaxare 15 mai 2021: Ce restrictii sunt eliminate?

0

Klaus Iohannis a anunțat, joi, că începând cu 15 mai se vor elimina mai multe restricții anti-COVID. Astfel, o primă etapă a restricțiilor de relaxare va avea loc în acest weekend și va include renunțarea la masca de protecție și eliminarea restricțiilor de circulație pe timpul nopții.

„Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare, care cuprinde întreaga perioadă de vară, ne pregătim de relaxare. Dar

nu vrem să relaxăm în iunie, ca să revenim la restricții în august. Vom avea o relaxare pas cu pas, relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și gradul de vaccinare”, a declarat, joi, Klaus Iohannis.

Prima etapă de relaxare a restricțiile va fi din 15 mai
Prima etapă de relaxare va avea loc pe 15 mai, atunci când vor intra în vigoare noile măsuri: renunțarea la masca de protecție în spațiile publice deschise, dar cu câteva excepții, zonele aglomerate precum piețe, târguri sau stațiile pentru transportul în

comun.

De asemenea, în acest weekend vor fi eliminate și restricțiile de circulație pe timp de noapte, iar agenții comergiali vor reveni la programul normal, a declarat președintele.

„Tot din acest weekend, activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, cu spectatori”, a mai afirmat el.
Din 1 iunie, urmează o a doua etapă de relaxare. Ce noi reguli vor fi impuse pentru evenimentele private?
„În interior vom avea de asemenea relaxări care încep, majoritatea, din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, capacitatea de servire în restaurante”, a mai menționat Klaus Iohannis.

Iohannis a mai precizat că, de la 1 iunie, vor putea fi organizate evenimente private, precum nunți, botezuri sau mese festive în exterior cu limita de 70 de persoane, iar în interior cu maxim 50 de

persoane. Președintele a mai spus că numărul persoanelor va creşte în următoarele etape, mai exact de la 1 iulie şi 1 august.

În cazul în care organizatorul evenimentului respectiv garantează că toate persoanele sunt vaccinate anti-COVID, se va renunţa la restricția numărului de persoane.
„Campania de vaccinare a prins viteză, am parcurs deja un drum lung, însă e nevoie de mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie trebuie să ne vaccinăm”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis: „Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare şi trebuie să ne vaccinăm”
Președintele Iohannis a mai precizat că este foarte probabil ca anul școlar 2020-2021 să se încheie cu toți elevii în școli.

„În ceea ce privește funcționarea școlilor, păstrăm normele care țin de rata de incidență. E previzibil ca majoritatea localităților să intre în scenariul verde și majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli. Deci la școli se aplică normele de până acum. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și e foarte de dorit să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați”, a mai adăugat Președintele Iohannis.