Ne vom întoarce la masca de protecție? Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță: „Trebuie să o purtăm”

0

Autritățile consideră că valul patru al panemiei va fi inevitabil, deoarece rata de vaccinare din România este mică, ceea ce înseamnă că suntem și mai mult expuși infectării. Cum vor fi restricțiile?

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a vorbit duminică despre valul patru al pandemiei și despre obligativitatea măștii de protecție.

Cum vor fi restricțiile dacă vine valul 4
Valeriu Gheorghiță a declarat că în cazul în care apare un nou val al pandemiei în toamnă, restricțiile vor fi aplicate „ universal ” și nu pe segmente de persoane vaccinate sau nevaccinate.

Totodată, președintele comitetului de vaccinare a explicat de ce nu se vor face diferențe, în sensul favorizării celor imunizați, când se vor înmulți cazurile de COVID – lucru care, cel mai probabil, se va întâmpla la toamnă, cum a avertizat dr.

Gheorghiță încă de luna trecută, potrivit libertatea.ro.

„Este foarte greu să iei decizii care să fie individualizate sau care să fie segregate pe segmente populaționale vaccinate sau nevaccinate. Este evident că virusul circulă și cred că măsurile acestea nefarmaceutice sunt aplicabile în mod universal – vorbim de a evita zone aglomerate, de ventilația spațiilor, de igiena personală sau de limitarea numărului persoanelor care participă la anumite evenimente sau de purtarea măștii”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Întrebat dacă venirea valului 4 înseamnă și că masca va redeveni obligatorie, Gheorghiță a răspuns:” Acum s-a renunțat la obligativitatea ei, dar nu înseamnă că nu trebuie să o purtăm când intrăm în zone aglomerate, unde expunerea la persoane e crescută, iar riscul de infectare e mare”.

Mai mult, medicul militar a amintit că românii trebuie să respecte măsurile de prevenție, mai ales în contextul apariției tulpinii Delta, care îi afectează și pe cei

vaccinați.

Valeriu Gheorghiță a mai adăugat că dacă un număr mai mare din populație s-ar fi vaccinat, lucrurile ar fi stat diferit. „Dacă am fi avut un procent de persoane imunizate prin vaccinare ridicat, peste 60%-70%, riscul să se producă consecințe negative prin creșterea deceselor, a cazurilor era mult mai mic”, a subliniat el.

Lucrul care ar putea favoriza apariția unui nou val al cazurilor de COVID-19 este că dorința de vaccinare a scăzut în rândul populației din România, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare.

„Vorbim de o pandemie de mai mult de un an, moment în care bună parte dintre persoanele care au trecut prin boală sunt în afara perioadei de protecție(…) Prin vaccinare nu putem preveni 100% din infecțiile asimptomatice. Putem să prevenim 50-60% din infecțiile asimptomatice. Putem să ne infectăm, să facem forme asimptomatice sau ușoare, să intrăm în contact cu o persoană vulnerabilă și să transmitem boala, chiar dacă statistic, riscul de a o transmite e cu 50% mai scăzut”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță susține că se așteaptă, totuși, o creștere a numărului de vaccinări peste o lună: „Acum, doar cine nu vrea nu se vaccinează. Numărul celor care doresc să se imunizeze e în scădere acum, dar anticipăm ca într-o lună, va crește”