Noi schimbări pentru cei care vin în România din țările aflate pe lista cu risc epidemiologic crescut

0

S-au făcut noi modificări în ceea ce privește persoanele care vin în România din țările aflate pe listele cu risc epidemiologic cresc.

Noi schimbări pentru cei care vin în România din țările aflate pe lista cu risc epidemiologic crescut
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a făcut noi modificări, astfel că a crescut la 6 ani vârsta până la care copiii sunt scutiți de carantină în cazul în care se întorc din țările aflate pe lista roșie sau galbenă, astfel că nu vor mai trebui să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR.

De asemenea, copiii cu vârsta între 6 și 16 ani vor fi scutiți de carantină dacă vor prezenta un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Adulții care au schema completă de vaccinare vor fi scutiți de carantină la întoarcerea din țările cu risc epidemiologic crescut, deci nu vor mai trebui să prezinte test PCR negativ.
HOTĂRÂRE:

Art. 1- Hotărârea nr. 43 din 01.07.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind aprobarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum şi a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 658 din 2 iulie 2021, se modifică şi completează după cum urmează:

1. La articolul 3 alineatul (2) literele d) şi e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

“d) copiii cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2;

e) copiii cu vârsta mai mare de 6 ani şi mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul
naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);”

Grecia a intrat în scenariul roșu
În plus, joi, 29 iulie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) urmează să se întrunească pentru actualizarea listei statelor cu risc epidemiologic. Grecia a intrat în scenariul roșu.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a anunțat joi, faptul că Grecia a ajuns la rata de incidență de 3,46 la mie, motiv pentru care ar putea trece în zona roșie. De la pragul de 3 la mie, statele sunt trecute pe lista roșie în România.

Noua listă va intra în vigoare la data de 1 august
”Decizia ca lista să intre în vigoare la această dată a fost luată pentru a nu afecta cetăţenii români care se întorc în ţară în acest sfârşit de săptămână”, au mai
precizat autorităţile.

Principalele modificări survenite sunt:

-în zona roşie au intrat: Grecia, Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curaçao şi Insulele Virgine ale Statelor Unite;

-în zona galbenă au intrat:

din zona roşie, în urma scăderii incidenţei: Suriname şi Insulele Feroe;
din zona verde, în urma creşterii incidenţei: Franţa, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba şi Sint Marteen;

-în zona verde au intrat: Oman, Paraguay şi Uruguay.

”Vă reamintim că persoanele care sosesc în România din state aflate în zona roşie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate. De asemenea, copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptaţi automat de la carantină, iar cei cu vârsta între 6 şi 16 ani sunt exceptaţi dacă prezintă la intrarea în ţară un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte”, a mai transmis CNSU.