Paul Popescu a murit la doar 59 de ani. A fost unul dintre cei mai mari sculptori români

0

Paul Popescu a murit la doar 59 de ani. A fost unul dintre cei mai mari sculptori români
Unul dintre cei mai mari sculptori români a murit la numai 59 de ani! Paul Popescu, aflat în centrul unei controverse naționale, după ce Ministerul Culturii a decis să mute o operă a sa din bronz, busturile soților Tătărescu, Arethia și Gheorghe, ctitorii Axei Brancusi, explicând că sânii Arethiei sunt prea mari, a încetat din viață.

Paul Stănescu era unul dintre sculptorii români recunoscuţi atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Printre lucrările sale cunoscute sunt busturile Mariei Lătărețu, Mihail Sadoveanu, Tudor Vladimirescu, Grigore Vieru sau Mihai Eminescu, Arethia și Gheorghe Tătărescu, Pompiliu Marcea, dar și sculpturile Inevitabila Despărţire, Poarta Apelor, Desprinderea din derizoriu, Fluture, Craiova văzută din car.

Paul Popescu a făcut și Monumentul Eroilor Neamului din marmură, din Novaci, și a restaurat și conservat multe opere de artă.

Lucrările sale din bronz și piatră se află în colecţii particulare din România, Franţa, Germania, Belgia, Luxemburg, Italia, Israel, Japonia, SUA.

Premii și distincții:
1998 – Premiul pentru sculptură, acordat în cadrul Salonului de toamnă, Galeriile Fondului Plastic, Târgu-Jiu, România;

2003 – Premiul special pentru sculptură, acordat de Fundaţia „Mozaic”, Craiova, România;

2003 – Premiul „Gheorghe Vartic”, acordat pentru restaurarea elementelor de piatră la Ansamblul Brâncuşi de la Târgu-Jiu, România;

2005 – Premiul pentru sculptură, acordat în cadrul Salonului Sacrul în artă, Galeriile Fondului Plastic, Târgu-Jiu, România; 2011 – Premiul I pentru sculptură, acordat în cadrul Salonului International de Sculptură – Brancusiana 2011, ediția a VII-a, România;

2012 – Premiul „Niște țărani”, acordat de Fundația Națională pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani”, România.