Pensiile ar putea crește în perioada următoare pentru unii vârstnici! Tot ce trebuie să știi

0

Pensiile ar putea crește în perioada următoare pentru unii vârstnici după evaluarea și recalcularea dosarelor la care lucrează acum Casele de Pensii. Anunțul a fost făcut de președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.

Se pare că se vor lua în calcul elemente suplimentare față de legea în vigoare, cum ar fi sporurile sau orele suplimentare. Astfel, pentru anumiți vârstnici, pensia ar putea crește în perioada următoare, potrivit președintelu Casei Naționale de Pensii.

”Cea mai mare inechitate e faptul că aceiași pensionari care au ieșit în perioade diferite de timp, unde au fost acte normative în vigoare diferite, au obținut cuantumuri diferite la pensie, cu același stagiu de cotizare.

Noi încercăm să uniformizăm pensionarii, aceeași contribuție să aibă aceeași pensie egală, iar pensiile aflate la un nivel inferior vor crește. Nicio pensie nu va scădea. Dacă prin aplicarea formulei va exista un cuantum mai mic, pensiile vor rămâne la nivelul în plată”, a declarat Baciu.

Desigur că ar putea existe și anumite probleme, atunci când, din cauza unei erori de calcul, un pensionar va primi o sumă mai mare de bani.

”Dacă în dosar se găsesc erori flagrante, evident că acele dosare trebuie remediate. Dacă sunt erori flagrante, cine a încasat banii trebuie sa ii returneze…”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii.De asemenea, pensionarii vor fi nevoiți să meargă la angajator pentru a avea toate actele la dosar.

”Trebuie să meargă la angajator, iar noi să putem verifica. Nu putem lucra pe ceva ce nu poate fi verificat cu documente.

Toate societățile închise au fost preluate de către lichidatori, au fost preluate arhivele, în mare parte se găsesc. Trebuie să li se elibereze acele adeverințe care atestă că ei au lucrat, au realizat alte venituri decât cele existente în dosarul de pesionare.
Ei trebuie să achite o sumă pentru cei care eliberează aceste documente”, a mai spus Baciu.