Prognoza meteo 16-22 august. Avertizări meteo de ultimă oră! Caniculă și furtuni

0

Canicula lovește din nou, România. Meteorologii au emis, la începutul acestei săptămâni, un nou mesaj de vreme severă imediată. Se anunță un val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat. Este în vigoare și o atenționare meteo pentru două județe din țară.

Atenționare meteo, 16 august 2021

Este în vigoare un cod galben de val de căldură și disconfort termic accentuat, valabil luni, 16 august, marți, 17 august.

Valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Local va fi caniculă, disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade.

Tot luni, 16 august, este în vigoare și un cod portocaliu care vizează caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat. Acest cod a fost emis pentru județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj.  Potrivit meteorologilor, temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade, iar în sud-vestul Olteniei, izolat se vor atinge 41 de grade.

Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

Ploi, vijelii și grindină, luni, 16 august în opt județe din țară

Pe lângă caniculă a fost emis și un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Codul intră în vigoare luni, 16 august la orele 12.00 și expiră la orele 22.00.

În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali, Maramureș și în nordul Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.

Cod galben și cod portocaliu de caniculă și disconfort termic – 17 august

Pentru marți, 17 august, specialiștii ANM au emis un cod galben și un cod portocaliu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat.

Codul portocaliu vizează patru județe, iar codul galben se extinde în cea mai mare parte a țării.

Atenționare meteo averse, vijelii, descărcări electrice, vânt puternic

În intervalul 17 august ora 10.00 – 18 august ora 10.00, este în vigoare o atenționare meteo cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a țării.

În intervalul menționat vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 60-80 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.

Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marți, 17 august, în regiunile vestice, centrale și nordice, iar în noaptea de marți spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia și nord-vestul Munteniei.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Miercuri, 18 august, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în regiunile sudice, centrale și estice, iar temperaturile vor scădea în toată țara.

Potrivit prognozei până pe data de 22 august,  în perioada 15 – 19 august sunt
prognozate maxime ce vor ajunge la 31 – 32 de grade, iar apoi la începutul ultimei
decade de august, tendința va fi de scădere ușoară. Minimele termice nu vor avea variații semnificative, ci vor oscila între 12-15 grade.