Raed Arafat: Situaţia epidemiologică în România e foarte bună. Monitorizăm atent. Toamna rămâne cu semn de întrebare

0

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a catalogat drept „foarte bună” situația epidemiologică din România. Au contribuit aici măsurile de prevenție și vaccinarea anti-COVID-19 a peste patru milioane și jumătate de oameni. „Toamna rămâne cu semn de întrebare”, a precizat, totuși, Arafat.

Raed Arafat, despre evoluția epidemiei de coronavirus în România
„Situaţia epidemiologică în România e foarte bună. România, cu toate măsurile pe care le-a luat, inclusiv că avem vaccinată 20% din populație, suntem la patru milioane şi jumătate de vaccinaţi, toate acestea au jucat un rol în situaţia în care ne aflăm. Mai e de lucrat.
România stă bine ca număr de cazuri, de decese, de vaccinare”, a declarat Raed Arafat, la finalul ședinței de Guvern.

Secretarul de stat a punctat că acum înregistrăm o scădere a numărului de noi contaminări: „Datele ne arată că suntem stabili şi chiar într-o uşoară scădere mai departe. Deci nu avem creşteri. Monitorizăm foarte atent”.

Întrebat cum va fi situația în toamnă, dat fiind că există temeri privind aparția valului 4 al pandemiei, Raed Arafat a susținut: „Foarte greu de spus, depinde de variante, de multe aspecte şi inclusiv de vaccinare. Toamna rămâne cu semn de întrebare”.

Potrivit celor mai recente date oficiale, în România au fost depistate pozitiv cu coronavirus 1.080.740 de persoane, din care 1.045.351 s-au vindecat. În ultima zi s-au înregistrat 73 de cazuri. 16 județe nu au raportat nicio nouă infectare.

Eveniment – 30 iun, 12:53

Tot datele oficiale mai arată că până acum au fost vaccinate anticoronavirus 4.715.262 de persoane, din care 4.514.412 au ambele doze administrate. În ultima zi au fost vaccinați 20.564 de oameni.

Campania de vaccinare pare a fi o cursă contracronometru, în condițiile în care mulți specialiști avertizează că în toamnă va lovi al patrulea val al pandemiei, generat de varianta Delta (indiană) de coronavirus, care e mult mai contagioasă decât tulpinile mai vechi.