Raluca Turcan anunță ce se va întâmpla cu alocațiile în 2022 și cu cât vor crește pensiile

0

Raluca Turcan a declarat că legea pensiilor va fi modificată până la sfârșitul lui 2022, iar alocațiile se vor majora, din nou.

Ministrul muncii, Raluca Turcan, a vorbit despre majorarea pensiilor și alocațiilor care vor avea loc gradual și a dat detalii despre fiecare în parte.

Raluca Turcan anunță ce se va întâmpla cu alocațiile în 2022 și cu cât vor crește pensiile
Raluca Turcan a declarat, într-o vizită la Botoșani, că pensiile vor crește în 2022, odată cu rata inflației.

„ Legislaţia pe care o avem în momentul de faţă ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% făcută la finalul anului trecut şi în condiţiile în care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, înseamnă că anul viitor vom rămâne cu actuala legislaţie în materie de pensii şi cel mai probabil vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei ”, a declarat Raluca Turcan.

Raluca Turcan a vorbit și despre o nouă reformă a pensiilor, dat fiind faptul că în următorii 9 ani va exista un plus de 1,8 milioane de pensionari.

„ Avem nevoie de reformă în materie de pensii. Gândiţi-vă că acum avem un deficit la bugetul de asigurări sociale de 16 miliarde. Până în anul 2030 vor ieşi în plus, faţă de cât ies în mod normal, la pensie aproximativ 1,8 milioane de pensionari, ca urmare a boom-ului de natalitate din perioada 1966- 1969. Ca atare, presiunea pe sistemul de pensii este în creştere ”, a precizat Raluca Turcan.

De asemenea, Raluca Turcan a punctat și diferențele din sistem care se răsfrâng asupra cetățenilor care ies la pensie.

„ Raportul între cea mai mică pensie şi cea mai mare este de 1 la 100. Există mii de pensionari care câştigă în instanţă împotriva statului român şi atunci avem obligaţia să creştem contributivitatea la sistemul de pensii aducând în calcul pensiilor cât mai multor oameni toţi indicatorii de contributivitate, să reducem inechităţile, să facem sustenabil şi predictibil acest sistem, nu la bunul plac al decidenţilor politici care, de obicei în ajun de campanii, mai majorează pensiile.

În acelaşi timp să digitalizăm toate dosarele de pensii ”, a spus Raluca Turcan.

Cât despre alocații, Raluca Turcan spune că există deja un calendar de majorare a acestora.

„ De altfel, vă amintiţi că la începutul anului am fost printre primii care au anunţat că acest calendar se respectă şi am majorat alocaţiile de la 1 ianuarie ”, a completat Raluca Turcan.