Reactia Premierului Florin Cîțu dupa ce a fost intrebat daca vor îngheța salariile bugetarilor! Ce se va întampla daca datoria publica va atinge 50% din PIB?

0

Premierul Florin Cîțu a precizat ce se va intampla cu salariile bugetarilor, daca datorita publica a Romaniei va ajunge la 50% din PIB!

din legea responsabilitatii fiscal-bugetare, daca datoria publica depaseste 50%, Guvernul trebuie sa recurga la un program prin care ingheata salariile angajatilor din sectorul public.

Premierul Florin Cîțu a precizat ce se va intampla cu salariile bugetarilor, daca datoria publica va ajunge la 50% din PIB!
De curand, Premierul Florin Cîțu a declarat ca reglementarea respectiva este o recomandare si deocamdata nu ia in calcul o posibila inghetare a salariilor bugetarilor pana cand datoria publica nu va atinge pragul de 50% din PIB. Acesta a mai precizat ca salariile angajatilor din sectorul public au fost inghetate la inceputul anului.

„Să ajungem la 50% întâi. Este vorba de estimări deocamdată. Datoria, ca procent din PIB, are două elemente – una este datoria publică, celalată este PIB-ul nominal.
PIB-ul nominal a crescut mult mai rapid decât ne așteptam.

Nu știu dacă vom ajunge la 50%. Vom vedea când ajungem la 50%. Este o recomandare, nu este o lege. Vom vedea ce se întâmplă atunci.
În sectorul public, la începutul anului, am înghețat salariile sectorului public, înainte a avea această trecere peste 50%. Nu aici este problema”, a precizat Premierul Romaniei, miercuri, 21 iulie 2021, la scurt timp dupa sedinta de Guvern.

In cadrul Articolului 13 din Legea 69/2010 in ceea ce priveste responsabilitatea fiscal-bugetara sunt stipulate urmatoarele scenarii in vederea corectarii datoriei publice:

„Limite pentru datoria publică calculată conform metodologiei Uniunii Europene:
1. Dacă datoria publică depășește 45% din produsul intern brut, dar se situează sub 50% din produsul intern brut, Ministerul Finanțelor Publice prezintă Guvernului un raport privind justificarea creșterii datoriei și prezintă propuneri pentru menținerea acestui indicator la un nivel sustenabil.

2. Dacă datoria publică depășește 50% din produsul intern brut, dar se situează sub 55% din produsul intern brut:
a) Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut;
b) programul prevăzut la lit. a) cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public;
c) măsurile cuprinse în programul prevăzut la lit. a) se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică”, potrivit digi24.ro