România, model de urmat pe piața energetică din Europa. Ce măsuri propune OCDE?

0

Pe fondul instabilității politice din Europa o dată cu declanșarea războiului ruso-ucrainean, economia are cele mai multe hibe în această privință. În principal, este vorba de sectorul energetic, un sector de bază pentru gospodăriile și întreprinderile din toată Europa.

Mathias Cormann, secretarul general al OCDE a declarat, în contextul unei întruniri economice desfășurate în Madrid, Spania: „Pe termen scurt, este posibil să majorăm nivelul impozitării în acest sector şi să reorientăm parte din venituri spre măsurile destinare amortizării impactului creşterii preţurilor asupra consumatorilor. Acest lucru a fost făcut în Italia şi România şi încurajăm guvernele să ia în vedere, în mod serios, acest lucru, având în vedere profiturile realizate de marile companii energetice”.

Totodată, modificările de preț aduse la nivelul sectorului energetic vin ca urmare a scumpirilor și altor produse precum cereale, făinoase sau ulei de gătit. De aceea, măsurile care s-au aplicat în România în vederea măririi nivelului de impozitare a companiilor energetice a stârnit un val de aprecieri în rândul reprezentaților organizațiilor economice, urmând ca și alte state să preia exemplul României.