Salariul minim va fi majorat în Grecia. România, la coada Uniunii Europene

0

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a anunţat luni că va majora salariul minim cu 2%, informează publicaţia Ekathimerini, transmite Agerpres.

„Contrar sugestiilor reprezentanţilor mediului de afaceri, Guvernul a decis majorarea salariului minim cu 2% anul acesta”, a declarat Mitsotakis, înaintea reuniunii online a Cabinetului.

Florin Cîţu promite salarii mai mari: „Schimbăm lucrurile, trecem la locuri de muncă bine plătite”
Recunoscând că oamenii de afaceri şi grupurile comerciale au cerut îngheţarea salariului minim, din cauza circumstanţelor speciale provocate de pandemie şi de scăderea economiei cu 8% anul trecut, premierul elen a afirmat: „Am încredere în dinamismul economiei şi în perspectivele ei”.

În sectorul privat, salariul minim este de 650 euro pe lună, iar salariul nominal este de 758 euro, dacă sunt incluse bonusurile de Crăciun şi de Paşti. În urma creşterii de 2%, salariul minim lunar va creşte la 663 de euro (sau 773,50 euro dacă sunt luate în calcul toate cele 14 salarii).

Sorin Cîmpeanu, anunţ despre creşterea salariilor profesorilor: Nu voi avansa niciun procent, lucrăm la un pachet legislativ. Execuția bugetară este de 50% pe primul semestru
Conform datelor Eurostat, peste două treimi dintre statele membre ale Uniunii Europene (21 din 27 de ţări membre) aveau la 1 ianuarie 2021 un salariu minim pe economie, care în general avea o valoare mai mică de 700 de euro pe lună în est şi de peste 1.500 de euro pe lună în nord-vestul blocului comunitar.

La începutul acestui an, zece state membre din estul UE aveau salarii minime sub 700 de euro pe lună: Bulgaria (332 euro), Ungaria (442 euro), România (458 euro), Letonia (500 euro), Croaţia (563 euro), Cehia (579 euro), Estonia (584 euro), Polonia (614 euro), Slovacia (623 euro) şi Lituania (642 euro). În alte cinci ţări membre UE, în special din sudul blocului comunitar, erau salarii minime cuprinse între 700 şi uşor peste 1.100 de euro pe lună: Grecia (758 euro), Portugalia (776 euro), Malta (785 euro), Slovenia (1.024 euro) şi Spania (1.108 euro).

România are al treilea cel mai mic salariu minim brut din UE
România are al treilea cel mai mic salariu minim brut în euro din Uniunea Europeană, după o creștere ușoară de numai 3,1% în 2021 față de anul precedent, arată raportul Eurofound „Minimum wages in 2021: Annual review”. Salarii mai mici decât în România se plătesc doar în Ungaria și Bulgaria, iar cel mai mare salariu minim se încasează în Luxemburg, de aproape cinci ori mai mare decât în România.

România plătește în 2021 un salariu minim brut de 472 euro pe lună, față de 466 euro anul trecut. Bulgaria oferă cel mai mic salariu minim brut din UE, de 332 euro, în creștere totuși față de 2020, când se situa la 312 euro. Al doilea cel mai mic salariu minim din UE se regăsea în Ungaria, de 467 euro.

Iratxe García Pérez, președintele Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, consideră că ‘propunerea privind salariul minim european va fi un exemplu extraordinar despre cum putem avansa pentru a garanta demnitatea muncitorilor în toată Uniunea Europeană.’

Întrebată de către Claudia Țapardel dacă crede că este posibil să avem într-adevăr acest salariu minim la nivelul Uniunii Europene, Iratxe García Pérez a răspuns că ‘este important.’

Potrivit ultimelor date oficiale ale Institului Național de Statistică, în 2019, rata sărăciei a fost în România de 23,8%, iar în 2020 a urcat la 31%, ceea ce plasează România în topul UE, pe locul doi, imediat după Bulgaria și chiar înainte de Grecia.