SARBATOARE cu cruce neagra, marti, 27 iulie 2021: Este praznuit un Sfant grabnic tamaduitor si facator de minuni! Rugaciunea care se spune in aceasta zi!

0

La data de 27 iulie 2021, ca in fiecare an, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mucenic Pantelimon, mare facator de minuni si tamaduitor de boli.

In fiecare an, la data de 27 iulie, crestinii ortodocsi il cinstesc pe Sfantul Mucenic Pantelimon, grabnic vindecator de boli grave si facator de minuni. Si tot la aceasta data din calendarul crestin mai sunt pomeniti in bisericile ortodoxe si Sfanta Antuza; Cei o suta cincizeci si trei de sfinti mucenici care au murit in Marea Traciei; Sfantul Manuel; Sfantul Clement de Ohrida; Sfantul Hristodul din Casandra.

Anul acesta marele praznic a picat intr-o zi de marti, in a sasea saptamana dupa Rusalii, in care credinciosii nu postesc, insa pot inchina rugaciuni cu multa evlavie catre Sfantul Pantelimon, pentru sanatate.

Rugaciunea Preasfintitului Eremei catre Sfantul Mare Mucenic Pantelimon, mare vindecător de boli
In istoria religiei crestine, Sfantul Pantelimon a ramas drept unul dintre cei mai mari vindecatori de boli trupesti grave.

Astfel, credinciosii ortodocsi obisnuiesc si in zilele noastre sa se roage cu evlavie si credinta catre Sfantul Pantelimon pentru a le darui sanatate trupeasca si sufleteasca. Iata una dintre cele mai puternice astfel de rugaciuni pe care credinciosii aflati la vreme de suferinta provocata de boli crunte, le vor putea rosti in ziua praznuirii Marelui Mucenic Pantelimon.

„O, Mare Mucenice şi Tămăduitorule Pantelimon! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi şi nu lăsa să rămână în noi

bolile trupeşti şi sufleteşti de care suferim. Vindecă bolile pricinuite de patimile şi păcatele noastre. Bolnavi suntem noi de lene, de slăbiciune trupească şi sufletească – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de dorinţe şi împătimire de lucrurile trecătoare pământeşti – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem, o, Sfinte Pantelimon… Bolnavi suntem noi de uitare pentru lucrarea mântuirii, pentru păcatele, neputinţele şi pentru datoriile noastre – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de ţinerea în mintea noastră a răului, de mânie, de ură, de tulburare – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. O, Tămăduitorule al Sfântului Athos şi al întregii lumi! Bolnavi suntem noi de invidie, mândrie, îngâmfare, preamărire, de rând cu nemernicia şi netrebnicia noastră – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de multele şi feluritele căderi în poftele trupului: în desfrânare, în mâncarea cea fără de saţ, în nereţinere, în desfătare – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de prea mult somn, de prea multă vorbire, de vorbire deşartă şi de cea săvârşită cu judecată – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

O, Sfinte Pantelimon! Ne dor ochii noştri de privirile păcătoase… Ne dor urechile noastre de auzul cuvintelor deşarte, al cuvintelor rele, defăimătoare. Ne dor mâinile noastre neîntinse spre săvârşirea rugăciunii şi spre fapta cea de milostenie –tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Ne dor picioarele noastre nepornite grabnic spre Biserica Domnului, dar care uşor se îndreaptă spre căi rătăcite şi spre locuinţele acestei lumi – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Dar cel mai mult ne dor limba şi buzele noastre de rostirea cuvintelor zadarnice, deșarte, urâte, de nerostirea cuvintelor de rugăciune, de laudă sau de rostirea acestora cu nepăsare, cu neluare aminte şi fără de pricepere – tămăduieşte-ne, o, Milostive! Tot trupul nostru este bolnav: Bolnavă este mintea noastră şi lipsită de înţelegere, înţelepciune şi de cugetare. Bolnavă este voinţa noastră, care se întoarce de la lucrurile sfinte şi se îndreaptă spre lucruri păcătoase, dăunătoare nouă şi neplăcute lui Dumnezeu. Bolnavă este închipuirea noastră, care nu doreşte şi nu este în măsură să conştientizeze atât moartea şi suferinţa veşnică a păcătoşilor, cât şi Fericirile Împărăţiei Cereşti, mânia Domnului, Pătimirile lui Hristos pe cruce, răstignirea Lui. O, Sfinte Pantelimon, tămăduieşte-ne. Ne doare totul în noi. În neputinţă este sufletul nostru cu toate puterile şi priceperile lui. În neputinţă este trupul nostru cu toate mădularele lui.
Tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tămăduitorul cel fără de arginţi, Doctorul cel mult iubitor şi sluga Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Nu ne lăsa pe noi în urgia bolilor şi neputinţelor, ci tămăduieşte-ne cu puterea harului tău şi vom lăuda Preasfânta Treime: pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care te trimite spre slujire bolnavilor şi vom mulţumi harului tău purtător de vindecări în veci. Amin”, potrivit doxologia.ro