Se măresc alocațiile pentru copii. Ce alte măsuri sociale pregătește Guvernul României

0

Vești bune de la Guvern. Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care vizează majorarea alocațiilor pentru copii. Aflați în următoarele rânduri care vor fi copiii care vor primi mai mulți bani lunar și de când încep să fie făcute plățile. Actul normativ urmează să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis spre a fi promulgat.

Alocații mărite pentru copiii din România
Proiectul de lege care vizează majorarea alocațiilor pentru copii a fost adoptat de Camera Deputaților miercuri, 20 aprilie 2022. Conform procedurii, urmează să fie suspus voturilor, apoi trimis spre promulgare președintelui Klaus Iohannis. Legea îi vizează pe copiii, mamele incluse în sistemul de protecție care fac obiectul măsurilor de protecție socială și tinerii.

Norma de hrană pentru copiii instituționalizați va fi majorată la 22 de lei prin modificarea alineatului 1, al articolului 129 din Legea 272/2004.

Cuantumul alocației de hrană pentru copiii din serviciile de zi publice și pentru copiii și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial, pentru copiii aflați în case de tip familial, precum și pentru mamele protejate în centre maternale este de 22 de lei, prevede actul normativ.

Potrivit proiectului legislativ, cuantumul alocației de hrană pentru copiii din serviciile de zi este aplicabil și copiilor din creșe și alte unități de educație timpurie. Este important de precizat că sumele destinate acoperirii cheltuielilor pentru alocaţia zilnică de hrană se suportă din aceleaşi fonduri din care sunt finanţate instituţiile şi unităţile publice de asistenţă socială.

Ce măsuri include programul Sprijin pentru România
Priectul de lege adoptat miercuri în plenul Camerei Deputaților face parte din pachetul de măsuri Sprijin pentru România, propus de PSD în vederea protejării populației vulnerabile. Prin acest proiect s-a asigurat baza legală pentru alte măsuri menite să-i ajute pe copiii instituționalizați și pe familiile care au luat copii în plasament maternal.

Este vorba despre majorarea de la 28 de lei la 150 de lei a alocației lunare pentru nevoi personale, alocație lunară pentru copiii aflați în plasament familial crescută de la 630 la 900 de lei, și o creștere de la 945 de lei la 1350 de lei pentru copiii cu dizabilități aflați în plasament familial.

Deputatul PSD Bogdan Ivan a declarat în plenul Camerei Deputaților că pentru aceste trei măsuri, Guvernul României va emite acte normative la începutul lunii mai 2022.