Simptome Omicron la copii. Ce ar trebui să știe părinții în cazul infectării micuților?

0

Se pare că tulpina Omicron încă se răspândește cu rapiditate în multe dintre țările lumii, mai ales că nu există încă o rată mare de imunizare prin vaccin. Ei bine, și noi, adulții ar trebui să știm că prevenția este mama înțelepciunii, dar tot ne îngrijorăm pentru sănătatea celor mici.

Dacă ne referim la simptomele unui adult infectat cu tulpina Omicron, vom descoperi că acestea sunt similare cu cele ale variantei Delta: stare de febrilitate, lipsa gustului și a mirosului, oboseală psihică și fizică. Dar la copii, pediatrul Mihai Craiu spune că lucrurile se complică. El spune că a văzut mulți copii în spital cu febră, vărsături, aceste simptome fiind mai degrabă asociate cu gastroenterita, și nu unei posibile boli respiratorii. De aceea, medicul pediatru

pune un semnal de alarmă, atenționând părinții că aceste simptome inofensive pot induce în eroare și trebuie tratate imediat.

De asemenea, Pediatrul Mihai Craiu care lucrează pentru Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului a mai menționat faptul că există din ce în ce mai mulți copii care sunt predispuși să se infecteze cu acest nou coronavirus, deci acestora trebuie să li se acorde îngrijiri medicale specifice.

„Azi-noapte, din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert au fost pozitive pentru SARS CoV2. Suntem plini, asta e realitatea momentului. La copiii foarte mici putem să ne păcălim. COVID, în epoca Omicron, poate să înceapă ca o gastroenterită acută. Cei mai mulți sugari de ieri au venit cu febră și vărsături, nu au venit ca boală respiratorie – sau nu în prim plan boală respiratorie.

”Un alt lucru important este creșterea spectaculoasă a proporției pacienților pediatrici diagnosticați și spitalizați. Aș aduce cifrele din SUA, unde știm că raportările sunt foarte riguroase. În cei diagnosticați recent, copii, aproape un milion de copii, cazuri noi, au fost diagnosticate în ultimele 2 săptămâni. La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor… Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi- unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare. Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirmă faptul că există o disproporţie foarte mare între contagiozitatea extremă a Omicron şi severitatea relativ puţin importantă. Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună. Cifrele noastre sunt ca cele internaţionale, peste tot în lume între 0,5 şi 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi. Ponderea a crescut acum de când circulă Omicron, pentru că sunt mai mulţi copii diagnosticaţi”, a spus pediatrul Mihai Craiu într-unul dintre reportaje.