Starea de alertă, prelungită cu 30 de zile. Noi măsuri de relaxare intră în vigoare

0

Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile, printr-o decizie luată astăzi de Guvernul României. Vezi mai jos ce modificări legate de restricțiile în pandemie intră în vigoare începând de sâmbătă, 12 iunie.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri după ședința de Guvern, că Executivul a adoptat proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile pe teritoriul României, începând cu data de 12 iunie 2021.
Hotărârea de Guvern conține și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata noii perioade de stare de alertă, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Vezi DOCUMENTUL adoptat azi.

Printre noutăţi se află și posibilitatea participării la nunţi şi botezuri, în interior, a unui număr de 200 de persoane, cu condiţia asigurării a

unui spaţiu de doi metri pătraţi pentru fiecare om, după cum a explicat Raed Arafat în conferința de presă de după ședința de Guvern.

O altă noutate este legată de redeschiderea unui punct de frontieră pe Prut cu Republica Moldova. Detalii aici.

Florin Cîțu: Meciul din optimi de la EURO 2020 va avea 50% spectatori
Premierul României a oferit câteva informații cu privire la noile reglementări din starea de alertă care va intra în vigoare sâmbătă 12 iunie:

„În primul rând, se redeschide
punctul de trecere a frontierei României cu Republica Moldova la Rădăuți-Prut, județul Botoșani. Se permite în data de 28 iunie 2021 participarea la evenimentul sportiv organizat pe teritoriul României în cadrul optimilor turneului final al Campionatului European de Fotbal UEFA 2020, cu până la 50% din capacitatea maximă a tribunelor. Al treilea lucru important: permiterea organizării și desfășurării în aer liber a evenimentelor, întrunirilor în cadrul campaniei electorale aferente alegerilor locale parțiale din data 27 iunie 2021, cu participarea unui număr până la 1.000

de persoane. Condițiile le va explica domnul Raed Arafat”, a declarat șeful Guvernului.

Curtea Constituțională a decis marți, 8 iunie, că legea 55/2020 prin care este instituită starea de alertă în România este constituțională, după cum au confirmat surse ale CCR pentru News.ro.
A fost admisă doar o excepție de neconstituționalitate la articolul 72, alineatul 2, care nu are însă impact asupra actului normativ în ansamblu, au mai spus sursele citate.

Starea de alertă, prelungită pentru 30 de zile
Guvernul a adoptat HOTĂRÂREA nr. 38 din 09.06.2021

privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 precum și modificarea și completarea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 28 din 14.05.2021.

Ce se spune în decizia CNSU:

„Având în vedere analiza factorilor de risc privind managementul situației de urgență generată de virusul SARS-CoV-2, pe teritoriul României la data de 07.05.2021, realizată la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției,

luând în considerare solicitările Ministerului Sănătății și Federației Române de Fotbal, referitoare la exceptarea de la măsura carantinei a persoanelor care sosesc în România pentru participarea la meciurile de fotbal din cadrul campionatului european de Fotbal EURO 2020, în calitate de spectatori,

în contextul necesității menținerii condițiilor socio–economice necesare desfășurării activităților specifice economiei naționale, concomitent cu realizarea unui nivel de alertă adecvat la nivelul componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență,

în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și art. 81 din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 9 alin. (1), art. 32 alin. (2), art. 37, art. 38 alin. (14), art. 41, art. 42 alin. (1), art. 43 alin. (1), art. 44 alin. (2) și (3), art. 45 alin. (1) și art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi
combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 4 și art. 11 alin. (1) din Legea
nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice
în situații de risc epidemiologic şi biologic și ale art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgenţă
a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de
Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările
şi completările ulterioare, şi ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014
privind organizarea, funcționarea şi componența Comitetului Național pentru Situații
Speciale de Urgență,

Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1- Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12.06.2021.

Art.2- Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARSCoV-2, necesar a fi adoptate începând cu data de 12.06.2021, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa la prezenta.

Art.3- Hotărârea nr. 28 din 14.05.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență se modifică și se completează prin introducerea la art. 3 a unui nou alin.(3) cu următorul cuprins: ”(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), cetățeniilor străini și apatrizi care
sosesc în România în vederea participării la meciurile de fotbal din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020 și fac dovada prin prezentarea biletelor în format letric sau electronic, le sunt aplicabile prevederile alin. (1), în sensul în care excepțiile de la măsura carantinei se dispun raportat la clasificarea țărilor/teritoriilor din care sosesc în funcție de riscul epidemiologic.”

Art.4- Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora”.

Spune ce crezi