Studiu: trombozele, mai frecvente în cazul îmbolnăvirii cu COVID, decât în cazul vaccinării

0

Un nou studiu publicat în presa de specialitate arată că riscul formării cheagurilor de sânge ca urmare a vaccinării anti-coronavirus este „mult mai mic” decât în cazul infectării efective cu COVID-19.

Studiul publicat în British Medical Journal (BMJ) a analizat datele de la peste 30 de milioane de persoane, constatând că riscurile apariției unor evenimente rare de coagulare a sângelui au fost „substanțial mai mari și mai prelungite după infecția cu SARS-CoV-2 decât după vaccinarea în aceeași populație”, informează Euronews.com.

Veste bună pentru cei vaccinați cu AstraZeneca
Peste 29 de milioane de persoane din studiu au fost vaccinate cu primele doze, 19,6 milioane cu AstraZeneca și 9,5 milioane cu Pfizer, în timp ce 1,7 milioane de persoane care au avut un test COVID pozitiv au fost, de asemenea, analizate.

Oamenii de știință au analizat datele pentru a face estimări pentru câte efecte adverse ar apărea la 10 milioane de persoane, pentru fiecare vaccin și apoi pentru infecția cu COVID.

Potrivit sursei citate, studiul a constatat o creștere minoră a riscului de formare de cheaguri de sânge la cei vaccinați Pfizer și o afecțiune similară cu un accident vascular cerebral în AstraZeneca, dar cifrele au fost mici și necesită confirmări suplimentare, au spus autorii.

„Creșterea extrem de mică a ratelor de evenimente adverse raportate de Hippisley-Cox și colegii săi trebuie luată în considerare în contextul beneficiilor dovedite ale vaccinurilor Covid-19 și al riscurilor de morbiditate
și mortalitate asociate cu infecția cu SARS-CoV-2”, spun experții citați de British Medical Journal.

Spune ce crezi