Tradiții neobișnuite de Paște. Se întâmplă în România, e complet bizar

0

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători, care marchează Învierea Domnului după trei zile de chin și durere. Este un prilej bun pentru a ne apropia mai mult de Dumnezeu, pentru a petrece mai mult timp cu familia, dar și pentru a respecta tradiții și obiceiuri care mai de care mai ciudate.

Tradiții bizare de Paște
Au apărut o mulțime de tradiții de-a lungul anilor cu ocazia Paștelui, dar acestea diferă în funcție de zonă. Transilvănenii sunt renumiți pentru modul în care sărbătoresc paștele și tradiții, una dintre cele mai cunoscute este stropitul sau udatul fetelor. Flăcăii din sat merg acolo unde știu că-s fete de măritat, pe care le stropesc cu parfum „ca să nu se vestejească”. Înainte de toate, cer permisiunea familiei: „Am fost într-o pădure verde, am văzut o viorea albastră, care stătea să se ofilească. Îmi dați voie să o stropesc?”

Tot în Transilvania, se pare că bradul se împodobește și primăvara și are un rol foarte important tot pentru fetele nemăritate. În noaptea de Înviere, băieții îl împodobesc cu panglici colorate și apoi îl agață în poarta fetei pe care o curtează, pentru a îi arăta acesteia că o plac. Acest obicei este unul special la noi în țară, despre care nu mulți știu și care se practică doar în zonele rurale din Transilvania.

Tradiții mai puțin cunoscute de Înviere conform lui Mihai Voropchievici
În multe zone, Lumina Sfântă se aduce aprinsă acasă. Numerologul Mihai Voropchievici susține că, în fiecare an, el vine cu candela aprinsă acasă, pe care o va mai aprinde mereu când dă de greu, când are o problemă mare.

“Lumânarea cu care iau lumină o am acasă de la an la an. Aceste lumânări sunt importante în zilele grele, aprindem lumânarea de la Înviere când trecem printr-o perioadă grea. La fel și lumânarea de la cununie, trebuie aprinsă în situații de cumpănă.”, spune numerologul.

Numerologul ne sugerează să evităm să fim invidioși în această perioadă și să ne cerem iertare ori de câte ori este nevoie, să fim mai buni și iertători.

În Bucovina, fetele se duc în noaptea de Înviere la biserică și spală limba clopotului cu apă. Cu această apă se vor spăla și în dimineața de Înviere, înainte de a lua Paștele Sfânt. Se spune că așa vor fi frumoase tot restul anului, iar băieții vor alerga după ele.

Momârlanii de pe Valea Jiului sunt obligați să își țeasă straițe noi în timpul postului, altfel se fac de râs în prima zi de Paști. Cine nu are haine noi la Paște va fi un om sărac și urât.

În Țara Moților, toaca de la biserică este dusă la cimitir, în timpul nopții, pentru a fi păzită de doi bărbați tineri. Dacă toaca este furată, se organizează un mare ospăț din care mănâncă toată lumea, inclusiv hoții.