Un nou val de căldură loveşte România: Cod galben de caniculă

0

Un nou val de căldură loveşte România în perioada 27-31 iulie 2021. Este Cod galben de caniculă. Vor fi 39 de grade! Ce judeţe sunt afectate?

Administrația Națională de Meteorologie a amis o atenţionare meteo Cod galbe de disconfort termic ridicat și caniculă.

Cod galben de caniculă
Interval de valabilitate: 27, 28, 29, 30, 31 iulie
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă

În cea mai mare parte a țării, în ultimele zile ale lunii iulie, valul de căldură se va extinde și se va intensifica
treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă.

Cod galben de caniculă în România

Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia și Muntenia.

Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Luni, 26 iulie, local va fi caniculă și disconfort termic ridicat în regiunile vestice.
Potrivit specialiștilor, începutul lunii august aduce temperaturi mai ridicate decât cele normale, pentru ca apoi vremea să devină normală pentru această perioadă a anului.

Prima jumatate a lunii august va fi si cea mai calduroasa, mai ales in prima decada urmand sa se mai inregistreze temperaturi de pana la 36-37 de grade Celsius in sudul extrem a tarii, in timp ce depresiunile din

estul Transilvaniei si litoralul vor
avea parte de temperaturi suportabile, de pana la 32 de grade Celsius (in majoritatea zilelor). Ploile se vor semnala doar in mod local si nu vor fi deosebit de importante cantitativ; sansele cele mai ridicate pentru aparitia averselor vor fi in vestul, centrul si in nordul teritoriului.

A doua jumatate a lunii august va aduce o serie de cicloni mediteraneeni care vor afecta cu precadere jumatatea sudica a tarii, prin averse de ploaie importante cantitativ, descarcari electrice, vijelii si izolat chiar si grindina.
Ploile vor patrunde si in nordul teritoriului, insa intensitatea lor nu va fi la fel de ridicata precum in sud. Pe parcursul a 2-3 zile se pot acumula cantitati de apa de 70-80 de mm, urmand sa existe riscul pentru producerea unor inundatii localizate.
Din punct de vedere termic vremea se va raci in a doua parte a lunii august, iar temperaturile nu vor mai trece de pragul caniculei nici macar in sud.

In interiorul arcului carpatic va fi chiar „racoare”, cu maxime de pana in 25-27 de grade Celsius in majoritatea zilelor, potrivit prognoza meteo august 2021.